Hon har gjort årets kulturnattsaffisch

Under en stjärnklar sammetsblå himmel står husfasaderna tätt på snörräta rader. Erika Pardo Skoug är skapare av årets kulturnattsaffisch.

Superglad. Erika Pardo Skoug blev  väldigt glad över uppdraget att skapa årets Kultrunattsaffisch.

Superglad. Erika Pardo Skoug blev väldigt glad över uppdraget att skapa årets Kultrunattsaffisch.

Foto: Karin Hassler

Norrköping2017-09-18 00:10

Norrköpingsbon Erika Pardo Skoug tar emot i sitt hem som också är hennes arbetsplats. Eller en av hennes arbetsplatser, rättare sagt. Erika jobbar som bild- och spanskalärare på Söderköpings Waldorfskola. Vid sidan av detta målar hon i akryl, hon har en förkärlek för kurbits. På väggen i vardagsrummet hänger stora målningar som för tankarna till Dalarna. Som om nu detta inte räckte så driver hon också en webshop där hon säljer sina digitala illustrationer. Man kan undra hur hon hinner och orkar.

– Det går bra, jag dricker mycket kaffe, säger Erika och skrattar.

Energi verkar inte saknas hos denna 37-åring. Men åter till affischen med alla byggnaderna. Erika har först fotograferat husen. Därefter har hon återskapat dem i dataprogrammet Illustrator. Hon fäller upp sin laptop och visar. Det är ett riktigt pilljobb.

– Det ligger mycket arbete bakom. Det tar tid.

Hon tycker att Norrköping är en fin stad, även om det ska tilläggas att hon även gör grafiska illustrationer av hus i Stockholm, Örebro, Katrineholm, Eskilstuna och Vingåker.

– Industrilandskapet är så speciellt. Och Motala Ström.

De byggnader hon själv tycker är vackrast är Strykjärnet och teaterhuset.

– Men teatern ligger lite undanskymd.

Båda fasaderna finns förstås med på affischen, precis som Rådhuset, Stadsbiblioteket, Värmekyrkan, för att bara nämna en del.

Att få uppdraget att göra affischen till Kulturnatten var förstås roligt. Affischen kommer att synas lite överallt på stan.

– Jag blev superglad. Folk börjar känna till mig!

Erika är uppväxt i spanska Malaga med en svensk mamma och en spansk pappa. När föräldrarna skiljde sig flyttade mamman tillbaka till Sverige. Erika flyttade med trots att hon inte kunde ett ord svenska. År 2005 gick hon en estetisk linje på Kjesäters Folkhögskola i Vingåker och pluggade svenska. Hon åkte sedan till Spanien igen, för att återvända senare. Nu har hon bott här i fyra år.

– Det var tufft att anpassa sig. Jag kände inga och kunde inte språket. Jag var allmänt sur på allt och hittade på ursäkter för att inte gilla läget. Efter några månader fattade jag att problemet var jag själv.

Hon säger att hon inte såg det fina. I naturen såg hon till exempel bara läskiga spindlar och fästingar. Hon visar hur hon gjort målningar i akryl över allt som hindrade henne.

– Jag ville göra något fint av det.

Projektet kallade hon "Hater. The enemy is me".

Erika har en examen i bildkonst och har även läst en master i kulturell ledning på universitet i Malaga. Hennes mamma har alltid stöttat henne. Hon läste också juridik i många år för att hennes pappa önskade det.

– I Spanien var jag arbetslös. De enda jobb som fanns att få var städjobb eller arbete som bartender.

Hennes tre äldre bröder tyckte hon kunde bo med sin pappa och ta hand om honom nu när han var ensam efter separationen och hon ändå inte hade något jobb.

– Men hallå, det är ju mitt liv ni pratar om, säger Erika som såg hela sin framtid försvinna.

– Nu sysslar jag med det jag vill.

Målat och tecknat har Erika gjort hela sitt liv. Hon säger att det är hennes kall. Hon har haft flera utställningar. I januari 2018 kommer hon ha sin första stora separatutställning i Sverige. Det blir på Galleri Kronan i Norrköping. För det är här, Norrköping, som är hemma nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!