Hon får årets Broocmanpris

Motorsåg är ett av hennes arbetsredskap. Och även om Norrköping är hemma så är hela världen hennes arbetsfält.

Hennes namn är Tjåsa Gusfors. Hon är årets Broocmanpristagare.

14 oktober 2017 06:00

När detta skrivs är Tjåsa Gusfors i Stockholm. Hon jobbar med att renovera en isbar på ett hotell när NT når henne för att berätta att hon är årets Broocmanpristagare.

– Va?! Nämen va roligt! Jättekul!

Lite senare säger hon att hon är väldigt smickrad över att någon enda kommit på att nominera henne.

– Jag är otroligt rörd och tacksam.

Tjåsa Gusfors, 50, artist och bosatt på en gård utanför Norrköping. Mest känd är hon nog som isskulptör med mycket jobb åt ishotellet i Jukkasjärvi.

Hon berättar om hur allt började, om första gången hon besökte ishotellet. Det var år 2000 under en turné med sin teatergrupp Papagena.

– Jag blev som förälskad. Jag kände att jag skulle vara där. Det var så fantastiskt vackert.

Nu 17 år senare tillbringar delar av vintersäsongen där och har designat lyxsviter, pelarsal, baren och nu för tredje gången kyrkan. Sedan sju år tillbaka har hon ett eget företag, Ice art and event.

– Jag älskar att experimentera med is och undersöka vad nytt man kan göra med fruset vatten.

Det är inte bara i is Tjåsa jobbar utan även i trä, sten, sand och halm. Hon har gjort utsmyckningar och skulpturer världen över, både i Italien och i Portugal. I oktober får Hallarnas gård en ny skulptur signerad Tjåsa. Den blir i trä och kommer att föreställa en fågel som står på ett oproportionerligt stort ägg.

– Det ska bli roligt.

Tjåsa är född i Tranås. På frågan hur många syskon hon har måste hon räkna efter och får det till slut till två systrar och fyra bröder. En av systrarna är helsyster. Hennes mamma målar en del. Men den stora inspirationskällan var morfar som täljde i trä.

– Jag har tagit över hans verktyg och tänker väldigt ofta på honom när jag skulpterar, när det är svårt så tänker jag ”du får hjälpa till här morfar”.

Att Tjåsa skulle bli konstnär har hon tagit för givet sedan hon var barn. Hon fick en väldigt fri uppfostran och flyttade hemifrån som 14-åring.

– Hemma fanns inget starkt skyddsnät men heller ingen som höll mig tillbaka. Jag har behövt vara modig.

Den enda erfarenheten av ”vanligt” jobb är som sjåare i Göteborgs hamn som 17-åring.

– Det la grunden till mina stora biceps. Jag är ovanligt stark.

Och det behövs. Att jobba med motorsåg kräver en del armmuskler.

Men Tjåsa har fler sätt att utrycka sig på. Hon beskriver sig som extremt nyfiken och vetgirig.

– Jag går igång på så mycket och vill prova. Jag vill gärna inspirera andra som inte vågar pröva sina vingar och vara kreativa.

Hon tillverkar både små dockor och så kallade Giant Puppets som är upp till 3,5 meter höga. Dessutom bygger hon scenografi. Det största projektet var dockor och scenografi till Teater Aida i Italien. Föreställningen fick pris för att vara den mest sedda och pågår fortfarande.

Men som om allt detta inte räcker så skriver hon också musik och är sångare i trion Anna Bandit.

– Teater, musik och konst. Alla komponenter ligger mig varmt om hjärtat och alla discipliner korsbefruktar varandra.

Oftast innebär hennes uppdrag att hon får väldigt fria händer. En frihet som skulle kunna hämma.

– Då gäller det att ha tillit till att det kommer en idé.

Nu är hon sugen på att lära sig mer om silversmide. Och kanske blir Broocmanpriset det som möjliggör det.

– Varför inte? Jag har redan idéer om en smyckeskollektion, säger hon och skrattar.

Värt att veta

Tjåsa heter egentligen Åsa, men det säger inte ens hennes mamma längre. Tjåsa är ett smeknamn som hon haft sedan 11-årsåldern, en sammandragning av ”Tja-Åsa!”.

Tjåsa har två söner som hon ibland arbetar tillsammans med. Det är Sam 26 och Hannes 27. Hannes är scentekniker på Östgötateatern och Sam är snickare.

Nyss drog Tjåsa igång biodling. Bin fascinerar.

Juryns motivering

Med ett driv, engagemang och inspiration skapar artisten, skådespelaren, konstnären och skulptören Tjåsa Gusfors liv och rörelse i konstens alla rum, där det egentligen inte finns några gränser. Hon har, tack vare sin mångsidighet inom så många genrer, lyft och ökat förståelsen för konsten i alla åldrar – från skolans sandlåda till de finare salongerna. Hennes konst att synas och verka på små och stora scener i det lokala, nationella och internationella fönstret gör Tjåsa Gusfors till en värdig mottagare av Broocmanpriset 2017.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Hassler

Ämnen du kan följa