Han ligger bakom det nya magasinet

Synonymerna betecknar riklighet och överflöd, men anspelar också på ett nytt kulturmagasin.

6 februari 2017 15:00

Publikationen heter Opulens Magasin och har en anknytning till Norrköping genom författaren Melker Garay.

Han är en av grundarna och den som finansierar projektet, men också upphovsmannen bakom namnet på den nya nättidskriften.

– Det låter så vackert, säger han och slår ut med armarna för att understryka innebörden i ordet.

Innehållet kommer att bestå av essäer, debattartiklar och recensioner, men också kortare filmklipp.

– Det här är ju inget man tjänar pengar på, men förhoppningsvis står tidningen på egna ben om något år, säger han och förklarar att det är ett sätt att visa intellektuellt ansvar.

Om man har något att ge, så ska man göra det.

– Det räcker inte att fundera för sig själv. Det är viktigt att dela med sig, förklarar han.

Melker Garay har åtta böcker bakom sig och berättar att han har ett stort intresse för existentiella frågor.

– Teorier och religion är det som intresserar mig mest. Jag tycker om att diskutera filosofiska frågeställningar, förklarar han.

Han har redan lagt ut ett par texter som speglar hans tankevärld – i den ena reflekterar han över drivkrafterna bakom sitt eget skrivande.

Men han är inte ensam och i redaktionen, som finns på olika håll i landet, ingår ansvarige utgivaren Stefan Bergmark och ett antal fasta skribenter. Förutom Melker Garay själv finner man Karolina Bergström, Mattias Svensson, Carolina Thelin, Clemens Altgård, AmraBajric och Kristian Lundberg.

– Vi är på väg att knyta till oss ytterligare namn, men de är inte klara ännu. Jag kommer att skriva en gång i månaden och hinner inte mer än så, säger han och förklarar att han arbetar på en ny roman och en bok med prosalyriska texter.

På redaktionen finns också Mattias Flyckt som ansvarar för webb och grafisk form.

– Jag har drivit företag på nätet tidigare och vet hur viktigt det är med en skicklig programmerare. Det sköter Mattias, förklarar han.

Några av redaktionsmedlemmarna är gamla bekantskaper.

– Stefan, Mattias, Carolina och jag drev en tidning i Uppsala på 1990-talet. Den hette Sine qua non, men så skildes våra vägar och det är roligt att återuppta kontakten. Jag är lite av ensamvarg och det känns lockande att ingå i ett sammanhang, förklarar författaren och nyblivne tidskriftsägaren.

Men han tror också att det uppstått ett allt tydligare behov av mer initierade texter kring litteratur, musik, konst och film. Dagstidningarnas bevakning av kulturen har blivit sämre och Opulens Magasin är en motreaktion.

– Det finns ett tomrum och jag tror att vi fyller en funktion, säger Melker Garay.

Melker Garay

Debut 2008 med "Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar"

Senaste boken kom förra året och heter "En tindrande natthimmel", men författarskapet rymmer också titlar som "Josef Kinski och döden",

"Inskriptioner", "Dialogen", "Råttan" och den experimentella "mcv".

Han målar också och ställde i höstas ut på "Galleri Kameleont".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa