"En jävligt underskattad stad"

Med sin hybrid av hiphop, jazz och blås har Movits strömmats över 100 miljoner gånger på Spotify och fått fans världen över. Efter en sällsynt turnépaus återvänder de till Norrköping – med ett nytt , Atlantainspirerat, sound.

14 mars 2019 09:00

De kan staden vid det här laget. Hiphopgruppen från Hertsön har synts på Bråvalla festival, Where's the Music och på Arbis – där man spelar igen i helgen.

– Norrköping känns som en jävligt underskattad stad på något sätt. Jag gillar den skitmycket, säger gruppens frontfigur Johan Rensfeldt.

– Gigen i Norrköping har varit skitbra. Så långt som jag minns.

Den nya musiken beskriver rapparen som "glada låtar med good vibes". På ”V:I” – den första delen av dubbelskivan som släpptes i höst – blandas blåsarrangemangen med poppigare inslag. Mindre jazz och mer beats, skulle man kunna säga.

– Den kanske är lite modernare. Lite mer "down south", Atlantainspirerad, säger Johan Rensfeldt.

Även om låtarna kan kännas lättsamma finns ett allvar i texterna. Klassklyftor är ett återkommande tema.

– Jag tycker inte att man som artist har ett ansvar att prata om seriösa saker, man får göra som man vill. Men personligen känns det konstigt att inte göra det, när jag bryr mig. Det blir alltid någon slags kombo mellan underhållning och allvar.

Pausen från turnerandet beskriver han som "välbehövligt på alla sätt". Livet på vägarna kan leda till att man hamnar i otakt med nära och kära.

– Det är svårt att hinna träffa folk och vara med på familjegrejer med andra som har mer vanliga jobb, säger Johan Rensfeldt.

Trots det fanns suget att åka ut igen kvar i bakgrunden.

– Det var märkligt. Skönt på ett sätt, för vi kände att vi måste ha tid att få ihop saker. Men det kröp i benen när man såg bilder från andras turnéer.

Tiden användes bland annat till att utforma en helt ny scenshow.

– Vi har gjort om allting från början. Det är fetare nu än det var från början. Det känns som en nystart. Förhoppningsvis smittar den känslan av sig till publiken.

Det var 2008 som den uppmärksammade debuten "Äppelknyckarjazz" ledde till ett framträdande i komikern Stephen Colberts "The Colbert Report". Plötsligt var Movits ett hett namn utomlands – att texterna var på norrländska verkade inte spela någon roll.

I dag leder Colbert David Lettermans gamla pratshow från anrika Ed Sullivan Theater i New York. Och Johan Rensfeldt gästar gärna det programmet också.

– Tanken är att vi ska åka till USA igen en sväng i höst. Man får se om det går att få till något. Det hade så klart hur mäktigt som helst. Men man kan inte hoppas på för mycket. Det är ganska många A&R:s som ringer det kontoret.

Med framgångarna kom en oro för hur länge allt skulle vara. Den finns kvar, trots att intresset från publiken inte har falnat.

– Jo, men visst. Den rädslan finns alltid. Det enda man kan göra för att motverka den är att göra den musik som man vill göra, säger Johan Rensfeldt.

Movits har nu spelat tillsammans i över tio år.

– Det är ganska sällan som man har tid att titta i backspegeln. Men det är roligt att vår formkurva pekar ganska jämnt uppåt. Vissa artister får en jävla monsterhit och sedan blir det ingenting efter det.

Nej, efter fem skivor, otaliga spelningar och miljoner strömningar på olika digitala musiktjänster blev bandet knappast något one hit wonder. Och än är man inte klara. Johan Rensfeldt blickar framåt: mot nya album, turnéer och Norrköpingsbesök.

– Så länge som man vaknar upp och har ett jävla pepp att gå till studion kommer vi fortsätta. Just nu känns det roligare än någonsin. Snart börjar man kunna göra låtarna man har i huvudet.

Hiphop, blås och jazz

Movits bildades i Luleå och blandar hiphop med blåsinstrument och jazz.

Namnet kommer från Bellmans basfiol- och valthornsspelande figur Fader Movitz. Z:at droppades för att undvika dansbandsassociationer.

Efter ett framträdande i det amerikanska programmet "The Colbert Report" har bandet gjort flera turnéer i USA – trots att alla texter är på svenska.

Gruppen har samarbetat med bland andra Timbuktu, Maskinen och Den svenska björnstammen (under den pågående turnén har Åke Olofsson redan dykt upp som gäst på scen).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Nygren

Ämnen du kan följa