Jag gör som farmor: åker åt Vejka té!

Sandra Fagerkrantz är ny lokalredaktör i Valdemarsvik.
Sandra Fagerkrantz är ny lokalredaktör i Valdemarsvik.

I en av länets mindre kommuner är behovet av bra journalistik förstås inte mindre viktigt. Nu börjar jag min resa som lokalredaktör här – och jag efterlyser dina tips på saker att berätta om!

Valdemarsvik 28 februari 2023 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under min uppväxt på 90-talet lades grunden till min Valdemarsviksrelation, när min farmor – på bredaste östgötska – återkommande annonserade att det var dags åka in till byn.

”Vi åker åt Vejka té”, sa hon innan hon tog klivet från bryggan ner i båten och drog i väg.

Minnet kommer från den lilla ön Äspö utanför Finnkroken. Det är också platsen där jag växte upp. Där, med riktnummer 0121 och postadress Valdemarsvik, fick jag tidigt stifta bekantskap med vad det kan innebära att växa upp i det lilla gränssamhället. Här sågs väderprognosen med helt andra ögon än på fastlandet och yrket "mångsysslare" kunde tillskrivas de flesta. Erfarenheterna från att växa upp på det här sättet har jag förstås burit med mig in i vuxenlivet, och jag tror att det gjort mig extra lyhörd för det småskaliga och närodlade berättandet – som betyder så mycket för så många.

Trots att jag senare – och större delen av mitt liv – levt och verkat i Norrköping var svaret givet när jag fick frågan om jag ville bli lokalredaktör i Valdemarsvik: Ett solklart ja!

undefined
Sandra Fagerkrantz är ny lokalredaktör i Valdemarsvik.

När jag nu kliver in i rollen som lokalredaktör blir min första uppgift att ta reda på vad ni som bor i kommunen tänker på och funderar över. Vad funkar bra och vad funkar mindre bra? Vem eller vad förtjänar att lyftas fram och hyllas?

Jag vill berätta om näringslivet – om satsningar som görs och om motgångar som ibland uppstår längs vägen. Jag vill skriva om inflyttning och utflyttning, om barnens situation i skolan, om ungdomars vardag och kommunens framtid.

Behovet av bra journalistik är förstås inte mindre viktigt för att Valdemarsvik är en liten kommun. Jag vet att här finns gripande livsöden, outtröttligt engagemang, orättvisor och fantastisk historia att berätta om – och jag känner mig obotligt entusiastisk inför att få möta alla er som gör den här platsen levande.

Kommer du direkt på något som du tycker att jag ska skriva om? Ring eller sms:a mig på 076-115 94 88 eller skicka ett mejl till sandra.fagerkrantz@nt.se. Jag blir glad om du knackar mig på axeln om du ser mig när jag är på språng.

Du är också alltid välkommen att tipsa oss på NT:s Facebooksida och på Instagram. 

Nu ser jag fram emot att göra som farmor – livets största förebild. Jag åker åt Vejka té! (minus brygga och båt – jag tar bilen).


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa