Nu har du chansen – tyck till om vad du vill veta!

Företagande och jobb? Eller kultur- och fritidsfrågor? Vilka är de viktigaste frågorna för dig när du går till val i september?

I dagens NT skulle den här bilden ha varit publicerad, men tyvärr blev det fel på vägen och QR-koden till höger kom aldrig med i tidningen. I krönikan nedan hittar du dock en länk till valenkäten.

I dagens NT skulle den här bilden ha varit publicerad, men tyvärr blev det fel på vägen och QR-koden till höger kom aldrig med i tidningen. I krönikan nedan hittar du dock en länk till valenkäten.

Foto: NTM

Rösta i val2022-05-05 06:37
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Precis som för många andra svenska upptar kriget i Ukraina mycket av mina tankar. Vi hör om händelseutvecklingen i Charkiv och Kiev i nyhetsflödet och läser om människor som flytt från Mariupol och de som hjälper dem på NT.se. Flödena i sociala medier fylls av bilder och vittnesmål, berättelser om människor som du och jag som nu gömmer sig i källare, flyr för sina liv eller dödas. 

Kanske kommer det faktum att kriget nu kommit oss så nära göra att frågor om säkerhet och försvar blir en viktigare fråga i höstens riksdagsval? Eller är det partiernas syn på hur skolan ska kunna bli bättre som styr hur du kommer att rösta? Det vill vi gärna veta!

Sjukvården brukar komma högt upp på listan över saker som är avgörande när vi svenskar går och röstar – men vilka frågor som är viktigast förändras förstås över tid. Det var inte länge sedan som miljön inte alls fanns på agendan, eller integrations- och invandringsfrågor. 

I kommunalvalet är det ofta de frågor som ligger riktigt nära som avgör. Synen på LSS eller kanske hur samhället kan stävja stök och brottslighet. Kanske diskuteras investeringar i stora fritidsanläggningar, skolor eller nya bostadsområden?

Vilken fråga tycker du är den viktigaste? Vilka frågor spelar mindre roll i valpusslet som du ska lägga för att hitta ditt parti? Det vill vi gärna veta. Då kan vi skapa den bästa journalistiken och ställa relevanta frågor till partier och politiker. 

Vi vill hjälpa dig att ta ett välgrundat beslut på valdagen den 11 september. Ta därför chansen att svara på våra frågor i vår valenkät – det tar bara några minuter och du är garanterad anonymitet.  

Du når enkäten genom att besöka https://nt.se/valenkat. Missa inte din chans att påverka vår journalistik fram till höstens val.

Till sist: Ett tips till dig som vill lära känna de lokala politikerna i Norrköping bättre och få en överblick vilka frågor partierna driver lokalt i din stad. Överallt där poddar finns att lyssna till kan du fritt, när du har tid, lyssna på Norrköpings Tidningars valpodd, Willner & Lagerqvist – vad ska jag välja? De tre första avsnitten finns redan ute och varje lördag släpper vi ett nytt program. Lyssna på alla partier eller välj de avsnitt du känner är relevanta för just dig.

Valet är ditt!