Reidar, vilka är faktafelen i NT?

I flera dagar har Norrköpings Tidningars reportrar och även undertecknad ställt frågan ”vilka är faktafelen, Reidar?”

Reidar Svedahl (L) är kommunalråd och bland annat ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Reidar Svedahl (L) är kommunalråd och bland annat ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2021-03-15 16:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som kommunalråd har förstås Reidar Svedahl (L) samma rätt som alla andra att säga ”tack, men nej tack” till att svara på NT:s frågor. Den här gången blir dock Svedahls nej allvarligt. 

Han hävdar nämligen samtidigt att våra reportrars texter om Reidar Svedahls flygresor under pandemin innehåller ”grova faktafel”. Jag har, som ansvarig utgivare, ett flertal gånger erbjudit Reidar att få en rättelse av det han anser är fel i vår bevakning. Det är en hederssak och vår plikt. Svaret från kommunalrådet har varit detsamma i flera dagar nu. Han vill inte under några omständigheter tala om vilka de grova faktafelen är. Två av NT:s reportrar har också ställt frågan till Reidar ett flertal gånger. Vilka är faktafelen, Reidar?

Tilläggas kan att Reidar har gett oss en detalj som olyckligt blev fel i vår första publicering. Reidar flög från Arlanda och inte från Norrköpings flygplats. Det rättade vi omedelbart när vi fick reda på det. Vilka de ”grova faktafelen” är låter dock kommunalrådet stå obesvarat.

Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) skriver på sin Facebooksida att lokal journalistik är en grundsten för den lokala demokratin och att han förväntar sig av oss att vi fortsätter granska. Jag har en mejlkorg full av meddelanden från er läsare som förväntar sig detsamma.

Mitt svar, som chefredaktör för Norrköpings Tidningar, är att vi aldrig kommer att sluta granska, undersöka och rapportera. Oavsett vem eller vilka som vill att vi ska tystna.