Ombytta roller kunde ge nya "Ombytta roller"

Vi skulle alla må bra av att byta roll ibland. Redaktören är inte främmande för att göra film istället. En film om ombytta roller.

Gunnar Hagberg.

Gunnar Hagberg.

Foto: Rebecka Uhlin

Norrköping2019-12-02 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Minns ni filmen "Ombytta roller"? Jag gör det knappt själv men kan, efter lite grubblerier, erinra mig åtminstone några spridda nyckelscener ur denna komedi med Dan Aykroyd och Eddie Murphy i huvudrollerna. Storyn var att de båda tvingades byta vardagsroller med varandra inom ramen för en vadslagning med en dollar på spel. Kul, vill jag minnas.

Märkligt nog kom jag att tänka på filmen när jag ägnade en halvdag härförleden åt lite spridda och planlösa fältstudier på måfå.

Först Ungdomsjazzfestivalen på Crescendo. Sedan, direkt på det, Vita Hästen mot Rögle i U18-serien. Ungdomlig musik och hockey inom loppet av ett par intensiva och laddade timmar. Intrycken tog på krafterna men frigjorde tankeverksamheten. Vad skulle hända om aktörerna bytte plats? Musikerna på hal is och hockeyspelarna med varsin saxofon i näven. Hur skulle det låta och hur skulle de unga musikerna stå upp mot ett starkt Rögle-lag? Falska toner på scenen och utklassning på isen? Ombytta roller, fast på riktigt.

Tankarna landade väl aldrig riktigt – inte i mer än att det vore ett kul experiment – men förmodligen skulle vi alla tjäna på att byta roller lite då och då. Man kör gärna fast och blir kvar där. En Starenkrönikör skulle, exempelvis, kunna köra Skenäsfärjan, träna Vita Hästens A-lag eller grundforska i största allmänhet på LiU. Bra för den personliga utvecklingen. Sämre möjligen för de stackare som färjependlar över Bråviken och måste ta "långa vägen" när färjan är ur kurs och siktas först i höjd med Fläskhålet.

Det var väl annars sådana aktiviteter det hånade friåret var till för för en del år sedan. Alla skulle hitta sig själva och snabba på den personliga utvecklingen. Nu sägs det att året är på väg tillbaka i någon form. Jubel, någon? En kompis utnyttjade det förra friåret till något, jag minns inte riktigt till vad, antingen skulle det skrivas en bok eller också var det en träkåk som skulle renoveras från grunden. Jag är inte helt säker på att det blev någonting av med något av det.

Eventuellt skulle man kunna utnyttja det nya friåret till att göra film. Svensk film går ju bra nu, har jag hört. Not. I så fall vore en "Ombytta roller 2" det självklara valet. Löst baserad på Nisse Sandströms och Peter "Firsov" Erikssons karriärer. Redo att sorteras in under den underskattade kategorien "Jazzhockey". Crowdfundingen drar igång efter jul.

Karta: Norrköping