Nu öppnar samhället – och NT.se också

En historisk dag. Ja, utan tvekan är den meningen passande just idag – onsdagen den 29 september 2021.

"Iva har alltid varit mitt kall", berättade Siw Einstulen för oss.

"Iva har alltid varit mitt kall", berättade Siw Einstulen för oss.

Foto: Privat

Norrköping2021-09-29 05:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter ett och halvt års tid med restriktioner till följd av pandemin öppnar samhället upp igen. Många gläds över återvunnen personlig frihet, men många känner också fortsatt obehag och rädsla. I dag finns inget rätt eller fel. Ingen känsla som är mer eller mindre värd. Alla måste tas på allvar.

undefined
"Iva har alltid varit mitt kall", berättade Siw Einstulen för oss.

Det vill vi ska prägla vår journalistik. Precis som det gjort under hela tiden när pandemin härjade som värst. Hos oss ska du få möta vårdpersonal som känner oro för att restriktionerna tas bort för fort, som undersköterskan Siw Einstulen från Eneby som ni kunde läsa om i helgen – och lyssna till i senaste avsnittet av nyhetspodden Willner & Lagerqvist. Hos oss ska du också få möta dem som nu firar att restriktionerna tas bort och som sakta ser sin vardag återgå till det normala. Elever och lärare som kan mötas på riktigt utan distans. Kort sagt – alla ska få plats.

Vi som arbetar på NT är övertygade om att vår journalistik är viktig för ett bättre lokalt samhälle, i dag och imorgon. Vi vet att ni är många som håller med oss och som redan har en prenumeration. I dag har du som är nyfiken på oss och vår journalistik ett ypperligt tillfälle att lära känna NT lite bättre. Vi har nämligen öppet hus på nt.se. Det innebär att vi för en dag har alla artiklar och allt material upplåst. Läsningen är gratis i dag. Jag hoppas att du vill göra oss till en del av din dag.

Och när du ändå provar nt.se – testa att tycka till om våra nyheter, direkt på sajten! Vad tycker du om att träden på Östra promenaden byts ut, tummen upp eller tummen ner? Hur är IFK:s prestation under den här säsongen?

undefined
I ett år har vi kämpat mot viruset. Tillsammans. Siw Einstulen på Vrinnevisjukhuset och alla vi andra. Vi har stängt ner. Tänkt på varandra, avstått från det vi brukar njuta av för att stoppa smittan. Vad händer nu?

Vi vet att du som tar del av våra nyheter har en massa åsikter om dem. Du blir upprörd, berörd, glad eller arg. En del av artiklarna har du hittills haft möjlighet att kommentera när vi har delat dem i sociala medier. Där kan alla debattera – både den som läst artikeln och den som inte läst vad som faktiskt står i den. Debatten blir därför ibland lidande när felaktiga slutsatser dras av en rubrik.

Därför återinför vi nu kommentarer på våra artiklar på nt.se. Vi vill med detta skicka en tydlig signal till dig som läsare att engagera dig i det som händer i vårt område. Det går också att i kommentarsfältet ställa frågor direkt till oss. Vi hoppas på en debatt som kan ge flera nyanser till en händelse, fler infallsvinklar och tankar som kanske även kan leda till journalistiska uppföljningar för redaktionen.

I dag möts du av pratbubblor på nt.se. Siffran efter pratbubblan visar hur många kommentarer en artikel har. För att vara med och diskutera behöver du logga in med ditt bank-id.

Vi inför samtidigt så kallade emojisar på våra artiklar på nt.se, för att du precis som i sociala medier – med ett enkelt knapptryck – kan visa hur du reagerar på artikelns innehåll. Tummen upp, tummen ner, hjärta, glad gubbe, ledsen gubbe eller arg gubbe. Du hittar emojisarna sist i artikeln, bredvid kommentarsfältet.

För att vi ska kunna garantera att våra kommentarsfält hålls fria från kränkningar och påhopp använder vi oss av Ifrågasätt.se, ett företag som modererar kommentarerna utifrån vår publicistiska hållning.

Jag hoppas att du ska uppskatta att återigen kunna kommentera i direkt koppling till våra artiklar. Vi tror på att ju fler som deltar i debatten, desto mer välgörande är det för demokratin. Vi vill fortsätta att göra skillnad – och bidra till ett lite bättre lokalt samhälle i dag och imorgon.

Karta: Norrköping