Jag är ingen sexgudinna, men en riktig nörd på ämnet

Mitt yrkesval har minst sagt försett mig med en riktig isbrytare på fest. Ganska fort dyker frågan “vad jobbar du med?” upp och oftast är jag ensam om att svara "sex- och relationsskribent".

Alexandra Rejsmar skriver krönikor om sex och relationer.

Alexandra Rejsmar skriver krönikor om sex och relationer.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2023-06-30 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Beroende på antal enheter som intagits är frågorna mer eller mindre direkta. Likaså det uttalade behovet av personlig rådgivning eller personliga frågor. En vanlig missuppfattning om mig är att jag är en nymfoman som främst ägnar mig åt fältarbete och att jag gjort mina 10 000 timmar mellan lakanen. Trots att jag finner akten sex lika intressant och härlig som alla andra måste jag avslöja mig själv som ganska vanilj. 

Dessvärre är jag ingen sexgudinna. Men jag är en riktig nörd på ämnet. Du vet de där nördarna som läser matematik på alien-nivå som hävdar att det är ett internationellt språk. Jag är den nörden fast när det kommer till sex.

Jag vågar till och med hävda att fler av oss kan bli väckta mitt i natten och fullborda ett samlag än att rabbla gånger-tabellerna utantill. Sex är om något ett internationellt språk och det är ändå inte det mest intressanta med ämnet jag forskar i och skriver om. Du och jag är nämligen unika i relation till sex, reproduktion och erotik.

undefined
"Hur behåller du gnistan? Vad skapar kemi och vad är förutsättningarna för ett passionerat sexliv?", frågar Alexadra Rejsmar.

För första gången har människan börjat vilja underhålla sin sexualitet. Det handlar inte om att vi vill ha åtta barn, eller fler, utifall något av dem inte klarar sig. Det är inte längre för att det är en kvinnas äktenskapliga skyldighet. Vi vill för första gången ha ett erotiskt liv tillsammans med njutning och intimitet baserat på åtrå. Vi vill ha kemi, vi vill behålla gnistan.

Äktenskapet var förr en ekonomisk överenskommelse. Ett partnerskap innefattade tillhörighet, barn, socioekonomisk status och arv. Idag vill vi fortfarande ha det. Men din partner ska också vara din bästa vän, den du anförtror dig åt, tittar på serier med och inte minst din passionerade älskare. Vi begär alltså det vi förr fick från en hel by av en enda person. Vi flyttar ihop med en person och vill att hen ska ge oss trygghet men också spänning, tillhörighet men också utrymme för personlig utveckling, lojalitet men också passion. Allt ska vi ha och dessutom lever vi dubbelt så länge.

Akten sex har vi ägnat oss åt sedan begynnelsen, det är konsten att jonglera lust, passion och relation som är det knepiga. Det är också det jag finner så fascinerande med sex och det jag skriver mest om. Hur behåller du gnistan? Vad skapar kemi och vad är förutsättningarna för ett passionerat sexliv? Jag kommer kunna ge dig verktyg, men jag kommer inte kunna göra jobbet åt dig. Jag har trots allt ett eget att underhålla. Är du villig att göra arbetet och kemi du vill ha? Då är du välkommen att ta på dig labbrocken och hänga med mig i labbet. Samma plats, varje fredag!

Mejla gärna mig på rejsmar.alexandra@gmail.com !