Därför publicerar vi inte namn på de dömda

Rättegången efter dubbelmordet och Ingelstamordet har följts med stort intresse av er läsare. Vår unika liverapportering av rättegången har följts med enormt engagemang och ni har också ställt frågor.

En stor polisinsats inleddes efter mordet och mordförsöket på Ingelstaområdet i april 2020.

En stor polisinsats inleddes efter mordet och mordförsöket på Ingelstaområdet i april 2020.

Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Norrköping2021-06-18 15:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den vanligaste frågan jag som ansvarig utgivare har fått är om vi kommer att publicera namn på de åtalade när domarna faller. Nu är vi framme vid dom och för att vara så transparent som det bara går mot er läsare vill jag förklara och guida er genom mitt beslut som utgivare.

För det första är det viktigt att poängtera att NT tar beslut om namnpublicering i varje enskilt fall. Det finns en rad principer som jag som utgivare förhåller mig till. Man kan något förenklat tala om tre delar som ligger till grund för mitt beslut.

undefined
En stor polisinsats inleddes efter mordet och mordförsöket på Ingelstaområdet i april 2020.

Den första delen handlar om allmänintresse. Allmänintresse avser något som är viktigt ur ett samhällsperspektiv. I det här fallet menar jag att allmänintresset är stort. Mordet på Ingelsta har påverkat en hel stad och vår rapportering har följts av många från den första dagen till den sista. Brottet som fyra av de dömda nu får livstids fängelse för är grovt, utan tvekan. Man kan också säga att man inte tagit hänsyn till risken för att skada allmänheten när man skjutit. De dömda kommer att kosta samhället en ansenlig mängd skattepengar under tiden straffen avtjänas. Kriteriet allmänintresse menar jag är uppfyllt.

Den andra delen som ligger till grund för mitt beslut handlar om publicitetsskadan som oskyldiga anhöriga och barn kan utsättas för. Detta eftersom det kan påverka livet negativt för väldigt många oskyldiga. I det här fallet finns flera barn att ta hänsyn till och även risk för att anhöriga ska utsättas för hämndaktioner. Här menar jag att risken är stor att barnen drabbas negativt av en namnpublicering. Hotbilden för anhöriga är också stor. Här kan man förstås ställa sig frågan om inte skadan redan är skedd när andra medier publicerar namn och bild på de dömda. En relevant fråga. Mitt svar är att jag som utgivare ska ta ett eget beslut som inte påverkas av hur andra medier gör.

Till sist, del tre. Som utgivare väger jag också in om det finns en fara för allmänheten att utsättas för brott av de som dömts. Är risken stor talar det för en namnpublicering. Här har dock domstolen gett de åtalade livstid och 16 års fängelse. Allmänheten kan alltså inte anses vara i fara och i riskzonen för dessa brottslingar.

Två av tre punkter talar för mig alltså emot en namnpublicering. Därför är mitt beslut att avstå från namn och bilder på nt.se och i NT.