Nyfiken på hur det ser ut i den gamla vinkällaren i Eschelsonska huset på Gamla torget? Inom kort kan den nyfikenheten enkelt stillas. Den 12 juni öppnar nämligen Lars Fredrikson och Paola Wickström-Fredrikson Vin & Spirituosakällaren för allmänheten under några laddade förmiddagstimmar. Programmet för dagen är ännu inte spikat i detalj men det kommer i alla händelser att vara öppet hus.
De klassiska källarvalven från 1700-talet är givetvis väl värda ett besök. Redan på den tiden bedrev familjen Westerberg minuthandel för vin och spirtuosa i lokalerna, en fortsättning på familjens framgångsrika handel med allehanda delikatesser som oliver, kapris och holländska ostar. Handelsboden hade mycket gott rykte. Ruljansen med vin och andra drycker försämrade knappast den välvilliga inställningen hos allmänheten.
Den sista vinhandelsfirman i Eschelsonska huset var dock "C.A. Lindgren & Co Vin & Spirituosahandel" i mitten av 1800-talet. Just den texten är det första som möter besökarna i källaren. Den eleganta muralmålningen är bara den i sig värd ett besök. Så resonerade också paret Fredrikson när de tog över lokalerna i mitten av 2010-talet.
– Takmålningarna avgjorde. När vi såg den förstod vi vad vi skulle utnyttja lokalen till. Vi skulle återskapa den gamla vinkällaren, berättade Paola Wickström-Fredrikson i boken "Porten till Norrköping" som kom i slutet av förra året.
Deras kunder hyr vinfack för sina flytande samlingar i exakt 13 grader.
Porten till Eschelsonska huset är bara en av många i boken.
En annan är entrédörren till fastigheten Hjälmen i Oxelbergen. Eller "Kommunhuset" som den också kallas. När huset byggdes 1922 var det för anställda inom kommunen. Från spårvagnsförare till utomhusjobbare på Sylten. Hyran var subventionerad och räknades som en form av löneförmån. Oxelbergen var också, på den tiden, ett "billigare" område än kvarteren innanför promenaderna. Ungefär halva hyran jämfört med bostäderna några kvarter längre inåt de centrala delarna.
I år fyller således Hjälmen hundra år och det kommer också att firas av de boende i form av en jubileumsfest i slutet av augusti. HSB-föreningen, som bildades 1986, tog för övrigt namnet efter kvartersnamnet Hjälmen. Hela huset, inklusive porten, är bara ett exempel på att det finns ytterst fina, intressanta och välbevarade hus med en rik historia även på utsidan av promenaderna.