Trösterika samtalet med "Vargen"

Legendariske "Varg-Olle" närmar sig sin 90-årsdag. Det kan man inte tro. Ett samtal från England berättar snarare om en yngling.

Krönika 23 september 2019 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En dag ringer telefonen. Ett obekant nummer från Storbritannien visas på displayen. Jag svarar med tilltagande nyfikenhet.

– Tjing tjong, det är "Vargen".

En pigg och ungdomlig stämma i luren. Olle Nygren, "Varg-Olle", hör av sig från ingenstans, eller åtminstone från hemmet i Felixstowe i England. Det är som att få oväntat besök av ett resande revysällskap i tamburen. Han tjoar, pratar, skrattar, frågar och berättar. I november fyller han 90 år. Svårt att tro. En tidlös man, om nu sådana finns.

– Jag var ute och körde hoj häromveckan. Mycket grusvägar. Jag drog på lite. Jädrar vad det gick undan. Riktigt kul.

Framför allt berättar "Varg-Olle", eller "Vargen" som han alltså själv kallar sig, att 90-årsdagen ska firas med en stor baluns på Sörby herrgård uppe vid gamla F13 den 16 november. Även om det officiella temat inte tycks ha med hans egen födelsedag att göra.

– Nä, vi har kallat det för "Tidernas hjulfest". Du fattar va? Hjulfest alltså. Inte julfest. En massa gamla legendariska förare och kompisar kommer. Alla är välkomna. Det är bara att anmäla sig. Men vi har bara 220 platser så att det gäller att hänga på låset. De går åt fort.

I samband med partajet kommer också de sista filmbilderna till tv-journalisten Owe Erikssons ambitiösa "Varg-Olle"-projekt att tas i vimlet. I vår kommer dokumentären om "Varg-Olle" att sändas på SVT och Strömstaren har stöttat på ett högst blygsamt sätt med lite bilder och muntlig information. Naturligtvis är svensk motorcykelsports störste legendar någonsin värd en egen tv-film. Liksom en rejäl fest.

När det undan för undan tunnas ut i leden bland de gamla rundbanehjältarna, ger "Varg-Olle" istället frasen "still going strong" ett piggt ansikte. Trösterikt på något sätt. Ålderdomen behöver kanske inte vara ett skräckscenario. Nu känns det snarare som att "Vargen" kommer att överleva Vargarna.

Frågan är samtidigt hur det kommer att gå med gamla England när brexit kickar in med full kraft inom kort. Klarar sig landet? Vet någon? Vet ens Boris Johnson? Tveksamt. Kanske sitter nyutkomna romanen "Middle England", av Jonathan Coe, istället inne med en del av svaren. Jag ska i alla händelser läsa den så snart tillfälle ges. Den kan om inte annat vara underhållande och man kan ju inte alltid gå på fest.

Slutligen, veckans rubrikord i boulevardpressen:

BRÄNSLEPANIK

(Aftonbladet, onsdag).

Ämnen du kan följa