När Sophia Jarls kommunalrådskollega Eva-Britt Sjöberg (KD) meddelade att hon avser att lämna sina poster förklarade Sjöberg sitt beslut med att hon har synpunkter på Sophia Jarls ledarskap, som hon menar att hon ”inte vill jobba under eller vara en del av”.
Då inledde NT:s redaktion en bevakning av det. När ett kommunalråd anklagar den högsta politikern i kommunen för att ha en "osund syn" på ledarskap är det något som vi behöver undersöka och rapportera om.
Under veckan har sedan två av Sophia Jarls samarbetspartier meddelat att de avser att lämna styrande Borgerlig samverkan. Först Kristdemokraterna och på fredagen Liberalerna, som i ett pressmeddelande skrev att de båda partierna delar samma bild kring Moderaternas ledarskapsproblem. Strax efter Liberalernas avhopp meddelade Moderaterna att man går med på Kristdemokraternas krav att Sophia Jarl ska lämna posten som kommunstyrelsens ordförande.
Den politiska krisen i Norrköping är djup och vårt uppdrag är att uppdatera, förklara, guida och ge våra läsare sammanhang.
NT:s redaktion har hela veckan arbetat med att bevaka det politiska läget. Det har vi gjort genom klassisk nyhetsbevakning. Jag är som utgivare stolt över den allsidiga bevakning som redaktionen kunnat erbjuda Norrköpingsborna. Intresset har varit, och är, mycket stort.
Vår ambition har hela tiden varit att på ett så tydligt sätt som möjligt förklara den situation som uppstått, att ställa frågor till de inblandade – och ge våra läsare svar på sina frågor. Vi har hela tiden strävat efter att ge så många sidor som möjligt chansen att uttala sig och ge sin bild av läget – och vi har haft en lång rad kontakter med företrädare för alla partier i Norrköpings kommunfullmäktige för att ge våra läsare en så bred bild som det varit möjligt.
På lördagen har Sophia Jarl på sin Facebooksida publicerat ett inlägg som innehåller anklagelser mot vår redaktion. Anklagelser som väcker många frågor. Jag vill bemöta hennes påståenden här:
Ja, vi har sökt Sophia Jarl och många övriga i Norrköpings politiska ledning och opposition under veckan. Det är vårt jobb och vår skyldighet. Det är vårt journalistiska uppdrag. Det är inte en ”hetsjakt”.
Norrköpings Tidningar har aldrig försökt att ”tränga sig in” på Sophia Jarls kontor. Vi ringde vid ett tillfälle på dörrklockan till kontoret och väntade under tiden i foajén. Vi fick beskedet att ingen moderat fanns tillgänglig och lämnade platsen.
Redaktionen ska, enligt Sophia Jarl, ha ”följt efter” henne till Järna i veckan. Sanningen är att vi blev inbjudna till en presskonferens i Järna där Sophia Jarl skulle vara med och ta första spadtaget i bygget av Ostlänken. Vi bevakade spadtaget i sedvanlig ordning och hade också ett team på plats som då ställde frågor till kommunstyrelsens ordförande om situationen inom Borgerlig samverkan. Det var ytterst relevanta frågor att svara på om man är den högst folkvalda politikern i Norrköpings kommun.
Sophia Jarl anklagar på sin Facebooksida också redaktionens journalister för att ha åkt utanför hennes hem. Det stämmer inte. Vi har inte försökt söka Sophia Jarl vid hennes bostad.
Vi på Norrköpings Tidningars nyhetsredaktion har ett uppdrag att leverera objektiv journalistik kring det som händer i Norrköping. Vi ska göra det på ett sakligt och korrekt sätt, utan att ta ställning för eller emot någon sida i de nyhetshändelser som vi bevakar. Vi som nyhetsredaktion har inte, och ska inte heller ha, någon åsikt om vem som ska vara kommunstyrelsens ordförande eller inte. Att vi ställer kritiska frågor kring den situation som uppstått innebär inte att vi tar ställning.
Media är, som det brukar sägas, ”den tredje statsmakten”. Vi har ett stort och viktigt ansvar att belysa nyhetshändelser sakligt och allsidigt. Men vi måste också kunna rannsaka oss själva och samtidigt tåla att vårt arbete och det vi publicerar granskas och ifrågasätts. Därför har jag på lördagen också ställt frågan till Moderaternas ledning i Norrköping och på länsnivå: Har ni någon kritik mot Norrköpings Tidningars bevakning den senaste veckan?
Svaret jag fått är att man inte har någon kritik mot våra arbetssätt eller metoder. Man har inte heller någon kritik att rikta mot någon av våra publiceringar.
Precis som länsledningen i Moderaterna oroas jag över tonen i vissa trådar i sociala medier, där personpåhopp och en allmänt hård ton förfular det demokratiska samtalet. Där får vi alla hjälpas åt att ”städa och hålla rent”. Vi på NT tar vårt ansvar genom att på nt.se bara tillåta kommentarer som följer våra debattregler.
Till sist vill jag återigen verkligen beklaga den hotbild som Sophia Jarl upplever. Att hota våra folkvalda är både vidrigt och fegt.