Är det storleken som ska avgöra?

För mig är det en självklarhet att vara feminist. Det innebär ju inte att jag försöker dölja min kvinnliga sida. För att en tjej är feminist innebär det inte att hon bara därför ska förvandla sig till man, vilket många har i tanken när de hör ordet feminist.

Krönika2006-09-29 08:11
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I mina öron låter ju det bara som om att man låter männen vinna i frågan om ett jämställt samhälle. Männen har fler möjligheter än tjejer, men inte betyder det att tjejer inte har möjligheter som killar har. Men det är ju långt ifrån lika många.

Är det inte självklart att tjejer ska ha samma rättigheter och skyldigheter som killar? Och att killar ska ha samma som tjejer? För mig är en personlighet en personlighet; vilken kropp och vilket kön personligheten sedan råkar tillhöra borde faktiskt inte spela någon roll. Enligt mig i alla fall.

För hur bra känns det när en kille och en tjej går igenom likadan utbildning och får ett likadant jobb, och han sedan får mer lön än henne? Inte speciellt bra, tycker jag. Att tjejer sedan kanske har det lättare att få sig en gratis drink på krogen tycker inte jag är någonting som väger upp på den punkten.

<b>?Det är ju inte könet som ska avgöra lönen. Det är storleken. Eller??</b>
Det är inte bara tjejernas sak att vara feminister. Det här är ju allas skyldighet att rätta till. Vilket kön man är föddes till att ha.
Men tyvärr började ju allt så tidigt. Kvinnor stannade i grottan medan männen jagade. Kvinnor var hemmafruar medan männen var ute och arbetade. Och vi fortsätter ju att föra det här vidare, generation efter generation. Som att pojkarna ska få bråka och slåss, medan en flicka som gör det får mycket mera skit för det. Och inte heller är det ju ?normalt? för en liten pojke att sitta ner och vara tyst och försynt, för de ska ju enligt det normala vara störig och olydig. För ja, annars kanske han blir bög. Och fy, vilken skräck det skulle innebära. Oj. Knappast.

För mig är det som sagt frågan ?är man av större värde om man är heterosexuell än en hbt-person?, den samma som ?är man av större värde om man är vit än svart?, eller, som jag nu tänker tillägga, ?är man av större värde om man är en stor kille än om man är en liten tjej?. Jag fortsätter att svara nej på samtliga frågor.

En personlighet kommer för mig att förbli just en personlighet. Och då spelar det ju fan ingen roll om man har --- eller inte.
Läs mer om