Rökförbud medför ökad nedskräpning

Förr fimpades det i restaurangernas askkoppar och inte direkt på marken, skriver Miljövän.

Förr fimpades det i restaurangernas askkoppar och inte direkt på marken, skriver Miljövän.

Foto: Berit Roald/TT

Norrköpings kommun2019-09-02 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan rökförbudet på restauranger infördes den 1 juli har antalet fimpar utanför restaurangerna ökat lavinartat. När gästerna blir röksugna går de bara ut ett par meter från restaurangen och röker, sen fimpar de på marken och går in igen. 

Förr fimpades det i alla fall i restaurangernas askkoppar och inte direkt på marken.

Nu under sommaren med alla uteserveringar är det ännu värre, då blir man blir lika utsatt för passiv rökning som förr, eftersom rökarna ställer sig precis utanför restaurangens staket eller liknande.

Ett sätt att komma förbi problemen vore om restaurangägarna tog sitt ansvar och placerade ut de askkoppar som förr stod i rökrutorna, på området utanför. För att vädja till rökarnas disciplin, ofta med alkohol i kroppen, är väl att begära för mycket?