Vore bättre med en högre spärr till riksdagen

Nu när frågetecknen i stort sett är uträtade och talmannen Andreas Norlén har gett Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uppdraget att försöka bilda en ny regering så kommer tiden för eftertanke.

Insändare 25 september 2022 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ganska förbryllande att småpartierna med marginellt väljarstöd, Liberalerna - 298 000, Miljöpartiet 328 000, Kristdemokraterna 344 000, Centerpartiet 433 000 och Vänsterpartiet 434 000, framställer sig som att de har vunnit valet och dessutom säger att Sveriges andra parti storleksmässigt pratar dom inte med. Det gäller också Socialdemokraterna, Sveriges största parti. 

 

Om det nu är så att man vill stuka till Jimmy Åkesson och hans partiledning så är det givetvis illa nog, men att ta till metoder som med råge passerat vad som kan anses som vara anständigt visar bara på dålig respekt för resultatet i allmänna val. 

Men det som sticker ut allra värst är ändå att man idiotförklarar de 1 323 000 som röstat fel, det vill säga på Sverigedemokraterna i stället för att rösta på deras parti. Det måste väl vara uppenbart för de flesta, förutom de partiledare vars mantra är ”Dom pratar vi inte med” att dom som röstat på Sverigedemokraterna anser att deras politik är bäst för såväl Sverige som för dom själva. 

 

En eloge bör därför gå till Moderaterna och Kristdemokraterna som har förstått att Sveriges näst största parti och dess väljare kan man inte bortse ifrån utan att de bör rimligen få ett inflytande som i någon mån står i proportion till väljarstödet. 

I den avgående Socialdemokratiska regeringen var det tyvärr inte så utan de köpte sig makten vid valet 2018 genom att låta både Miljöpartiet och Centerpartiet få ett genomslag som inte på något vis stod i proportion till deras röstunderlag. 

 

Vet inte om det går eller om det är möjligt att ändra riksdagsspärren från dagens fyra procent till förslagsvis sex procent vilket som genom ett trollslag skulle ge Sverige handlingskraftiga regeringar i stället för som det är nu att majoriteten i Riksdagen kan ändras bara genom ett fåtal politiska vildar eller att några ledamöter, av misstag eller med vilja, inte röstar för partilinjen i någon fråga.


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Ledare: Tufft för Säfflebo i jakten på en ny centerledare

Tufft för Säfflebo i jakten på en ny centerledare

Här är östgöten som kandiderar som ny partiledare – kan efterträda Annie Lööf

Här är östgöten som kandiderar som ny partiledare – kan efterträda Annie Lööf
Visa fler
Ämnen du kan följa