Vindindustrin ett hot mot Klintabergets tjäderlek

Klockan är exakt sex minuter över fyra, då huvudtuppen tar mark på spelhällen med ett brak. Det är sista veckan i april men ännu mörk, kall natt i tjäderskogen.

På hällen sjuttiofem meter bort kan jag urskilja en mörk boll av studsande liv, ana hur tuppen i extas böjer huvudet bakåt med lackröda ögonbryn, spretande hakskägg, uppspänd, kolsvart stjärt och det suggestiva: ”Pellep-pellep-klickopp!” skriver Gunnar Ljunggren.

På hällen sjuttiofem meter bort kan jag urskilja en mörk boll av studsande liv, ana hur tuppen i extas böjer huvudet bakåt med lackröda ögonbryn, spretande hakskägg, uppspänd, kolsvart stjärt och det suggestiva: ”Pellep-pellep-klickopp!” skriver Gunnar Ljunggren.

Foto: Gunnar Ljunggren

Insändare2022-05-03 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag befinner mig på Klintaberget i Simonstorp i Kolmården. På hällen sjuttiofem meter bort kan jag urskilja en mörk boll av studsande liv, ana hur tuppen i extas böjer huvudet bakåt med lackröda ögonbryn, spretande hakskägg, uppspänd, kolsvart stjärt och det suggestiva: ”Pellep-pellep-klickopp!” följt av  den ljusare ”sisningen”- Allt i ett frenetiskt försök att locka hönorna i tallarna runtomkring. 

Synen är magisk och så långt från verkligheten att jag glömmer kylan som strömmar emot mig genom titthålet i gömslet.

Från halv nio i går kväll har jag och tuppen sovit på var sitt håll i skogen. Han i sitt sovträd under stjärnorna hundra meter bort. Jag i mitt gömsle djupt nedborrad i mina dubbla sovsäckar.

En hönas hårda ”gackande” ur mörkret får tuppen att ta ännu några bullrande ”här- är-jag-språng”, står sedan och lyssnar, förväntansfull. Det prasslar av fjädrar i tallarna runt omkring, brakar plötsligt till av piskande tjädervingar. Det är parningstid i tjäderskogen.

Hårt trängda av ”skogliga åtgärder” finns ännu några få livskraftiga tjäderlekar kvar i Kolmården. Tjäderleken på Klintaberget är en av dem, som genom sina nio tuppar är en garant för avkommans livskraft.

De två veckorna i slutet av april är det enda tillfället under året som tupp och höna träffas. En period då tjädern är extra känslig för störningar. Därför har EU nyligen proklamerat ett utökat hänsynstagande till den unika skogsfågeln.

Trots detta har Holmenkoncernen i Norrköping beslutat etablera en vindkraftpark just här på Klintaberget i Simonstorp. Tjäderns rätt till fortlevnad, ställd mot vårt behov av el. Tjäderns hem är skogen. Medan vindkraften hör hemma i havet utanför våra kuster, en linje vår regering nyligen slagit in på.

Behöver vi tjädern?  De få som upplevt en tjäderlek har inte svårt att svara ja på den frågan. Desto flera är de, som framhåller tjädern som representant för en frisk skog, där den så omtalade ”biologiska mångfalden” fungerar. 

Skona därför tjäderleken på Klintaberget i Simonstorp från att förvandlas till ett industriområde! Släpp planerna på en vindkrafts-etablering i Klintaberget.