Ser inga möjligheter till mer pengar till Filmfonden

Det är en remarkabel teknikutveckling som skett de senaste 20 åren inom filmandet. Från tunga kameror på stativ till billiga mobiltelefoner, skriver Päivi Johansson (M), ordförande Kultur- och fritidsnämnden.
Det är en remarkabel teknikutveckling som skett de senaste 20 åren inom filmandet. Från tunga kameror på stativ till billiga mobiltelefoner, skriver Päivi Johansson (M), ordförande Kultur- och fritidsnämnden.

Tidigare avböjde Päivi Johansson (M) att svara Göran Sarring när han i en insändare kritiserade pausandet av bidrag till Filmfonden. Nu bemöter kultur- och fritidsnämndens ordförande kritiken: "Borgerlig samverkan kommer ta initiativ för att se över hur Filmfonden kan få en mer stabil och hållbar finansiering."

Insändare 23 januari 2024 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Väljer Päivi Johansson ett illa valt skämt?" NT 20/1

Filmfondens budget: Jag ser inga möjligheter för Kultur- och fritidsnämnden att finansiera fonden med mer än två miljoner kronor årligen under budgetåren 2025-2026. Filmfonden har under åren stöttat lyckosamma och högkvalitativa projekt vilket har gett återbäring till kommunen både finansiellt och PR-mässigt. 

Finansieringsfrågan är i högsta grad aktuell och jag tar detta med stort allvar. Borgerlig samverkan kommer ta initiativ för att se över hur Filmfonden kan få en mer stabil och hållbar finansiering.

 

Teknikutveckling inom filmbranschen: Det är en remarkabel teknikutveckling som skett de senaste 20 åren inom filmandet. Från tunga kameror på stativ till billiga mobiltelefoner. 


Barn och ungdomar är idag mer sina egna ”filmproducenter” än filmkonsumenter. Med detta sagt förringar jag inte filmbranschen utan ser att teknikutveckling har gynnat både filmutvecklingen och filmintresset bland ungdomarna. 

Detta har även medfört att det är möjligt att starta utbildningar inom film med modern billig teknik och att resurser och fokus kan läggas på berättandet och konstnärlighet. Slutresultatet är fler filmare, fler filmproducenter och mer film av hög kvalitet. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa