Vilka snygga självmål från IFK:s valberedning

IFK Norrköpings valberedning har, efter att vi medlemmar nyttjat vår demokratiska rösträtt och begärt ett extra årsmöte, valt att ställa sina platser till förfogande. Två kloka beslut, skriver Thomas Walden, medlem i IFK Norrköping.

Vi medlemmar som dyker upp på årsmötena är dåligt förberedda och ställer inga frågor och förlitar oss istället på valberedningens beslut. Vår passivitet släpper därigenom dåliga beslut. Ett ansvar vi medlemmar får ta på oss, skriver Thomas Walden, medlem i IFK Norrköping.

Vi medlemmar som dyker upp på årsmötena är dåligt förberedda och ställer inga frågor och förlitar oss istället på valberedningens beslut. Vår passivitet släpper därigenom dåliga beslut. Ett ansvar vi medlemmar får ta på oss, skriver Thomas Walden, medlem i IFK Norrköping.

Foto: MAGNUS ANDERSSON

Insändare2024-07-14 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Beskedet: Valberedningen kliver ner - efter medlemmarnas begäran" NT 11/7

När sedan Björn Persson, medlem i valberedningen, ska besvara Norrköpings tidningars journalists frågor gör Björn Persson några riktigt snygga självmål.

Det första självmålet görs när han framhåller att vi medlemmar röstat på valberedningens förslag och ser det som ett bevis på att valberedningen har gjort ett bra jobb. Tyvärr är verkligheten en helt annan.

Vi medlemmar som dyker upp på årsmötena är dåligt förberedda och ställer inga frågor och förlitar oss istället på valberedningens beslut. Vår passivitet släpper därigenom dåliga beslut. Ett ansvar vi medlemmar får ta på oss.

Det andra självmålet gör Björn Persson när han säger att ”det är inte valberedningens uppdrag att recensera sittande styrelsens arbete”. I föreningen stadgar finns en bilaga ”Arbetsordning för IFK Norrköpings valberedning”. Här finns bland annat följande punkt; ”Valberedningen ska löpande under året följa styrelsens arbete och verksamhet i sin helhet så att man är uppdaterad om aktuella problem och framtidsmöjligheter för att ha en så god grund som möjligt för de självständiga bedömningar som behöver göras. I detta ingår att få ta del av den årliga utvärdering som görs av styrelsens arbete”. 

Uppenbart har Björn och valberedningen inte läst detta eller inte förstått eller helt enkelt inte brytt sig. 

Det tredje självmålet är svaret på reporterns fråga om valberedningen har lyssnat tillräckligt på föreningens medlemmar: ”det är inte möjligt att ha en direktkontakt med alla våra två tusen medlemmar”. 

Och detta får man ju hålla med om i så fall Björn Persson avser att träffa var och en. Dock finns något som kallas sociala medier. Att göra som AIK:s valberedning, ha en direktkontakt via mail med sina 20 000 medlemmar. Enkelt och dessutom helt kostnadsfritt. 

Finns viljan finns verktygen.

Det fjärde självmålet i intervjun med Björn Persson görs när han refererar till valberedningens så kallade ”förankringsprocess” som har bestått av att få godkänt av sittande styrelse. Sanningen är att det har funnits alternativ till valberedningens föreslagna kandidater, som valberedningen medvetet valt bort. Valberedningen har varit en stödfunktion till nu sittande ordförande. Om detta är vi många som vet.

Det femte självmålet görs av Björn Persson när han avslutningsvis summerar läget och tycker ”att man skall sluta leden”. Med andra ord sitta tyst och stilla i båten när den tar in vatten. Vi medlemmar har istället valt att börja laga båten. Uttalandet får mig att tänka på Albert Einsteins definition av galenskap: ”att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat”.

Det sjätte självmålet görs när Björn Persson drar till med orden: ”nu har det blivit en konflikt istället”. Konflikt? Att vi medlemmar nu använder insidan av våra huvuden, läser på, tar reda på fakta, analyserar för att ta ansvar för våra beslut och nyttjar vår demokratiska rätt är inte konflikt. Det är föreningsdemokrati när den är som finast.

Vi medlemmar, valberedning, förtroendevalda och anställda måste var och en ta sitt ansvar för att vår förening åter skall vara i toppen av svensk fotboll. Tillsammans för IFK Norrköping.