Viktigt skydda skog vid den nya bebyggelsen

I början av juli startade en röjning i skogarna i Marby. Röjningen är en förberedelse inför att skogen ska kalavverkas i två områden, skriver Lotta Lanne och Hans Andersson, boende i Marby.

Naturremsan mellan Marbystrand och den nya bebyggelsen skulle bli ett viktigt inslag i området så att folk och djur/natur kan röra sig från Abborrebergskogen i väster och österut, anser Lotta Lanne och Hans Andersson.

Naturremsan mellan Marbystrand och den nya bebyggelsen skulle bli ett viktigt inslag i området så att folk och djur/natur kan röra sig från Abborrebergskogen i väster och österut, anser Lotta Lanne och Hans Andersson.

Foto: Calle Slättengren

Insändare2024-07-21 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Boende i Marby har inte blivit informerade. På hemsidan www.avverkningskoll.se ser man att föryngringsavverkning är anmäld i april i år. Föryngringsavverkning är ett annat ord för kalavverkning.

Områdena ligger mitt i ett detaljplaneområde som kommunen arbetar med. Det nya detaljplaneförslaget har ännu inte gått ut på samråd. 

År 2016 antogs en detaljplan för Marby, men planen överklagades och blev ogiltig. Kommunen har därefter arbetat med ett omtag i planerna. 

Enligt detaljplanen från 2016 ska en naturremsa finnas kvar mellan befintlig bebyggelse i Marbystrand och den nya bebyggelsen söderut.

Naturremsan skulle bli ett viktigt inslag i området så att folk och djur/natur kan röra sig från Abborrebergskogen i väster och österut. Den skulle betyda mycket för landskapsbilden, dämpa vindar, ge lek- och rekreationsmiljö, suga upp vatten och ge skugga.

Kommunens detaljplanerare har haft kännedom om avverkningsplanerna, och de har bett markägaren Obos att vänta med avverkning tills detaljplanen är klar. Uppenbarligen har Obos struntat i detta och utför nu avverkningen mitt i semestertider. 

Hur kan de göra så, trots att de skriver att de tar samhällsansvar och hänsyn till miljö? https://obos.se/samhallsansvar/gron-hallbarhet/  ”OBOS skyddar den biologiska mångfalden under hela byggfasen och arbetar för att behålla viktiga gröna värden i de områden där bostadsprojekt utvecklas.”

Naturinventering inför avverkningen har dessutom brister. Inom avverkningsområdet finns den fridlysta orkidén kärrknipprot.