Viktigt med förståelse mellan generationerna

Många tycker till i frågan om de äldre kvinnornas låga pensioner.

Hör med den äldre generationen om hur villkoren varit tidigare, uppmanar signaturen En farmor 80+.

Hör med den äldre generationen om hur villkoren varit tidigare, uppmanar signaturen En farmor 80+.

Foto: Hasse Holmberg

Insändare2021-10-01 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äldre berättar om sina erfarenheter och villkor. Medan andra, ofta yngre ”vi skattebetalare”, delar med sig av sina råd angående hur vi äldre borde ha gjort för att ha det bättre som pensionärer. 

Men dagens och gårdagens situation skiljer sig åt i många avseenden. 

Mitt råd blir därför – hör med den äldre far- och morföräldragenerationen hur samhället och arbetslivet var då. Till exempel fanns det ingen organiserad barnomsorg att hämta och lämna barnen till (förutom de kommunala dagmammor som mot liten ersättning och ingen tjänstepension utförde sitt arbete till nytta för samhället, men till individernas nackdel som pensionärer). 

Pensionssystem, lönevillkor och annat såg också annorlunda ut på den tiden.

Kanske de som kallar sig ”vi skattebetalare” också bör tänka på att vi alla pensionärer – även de med riktigt låga pensioner - betalar skatt och därmed är med och finansierar nya reformer och lättnader, exempelvis jobbskatteavdrag och avdrag för hushållsnära tjänster, som en del av den gemensamma kakan.

Men oavsett detta är det viktigt att vi kan ha respekt och förståelse mellan generationerna för varandras situation, eftersom var tid har sina problem och sina möjligheter.