Viktigast är en god och säker omsorg

Omsorgen på Vikbolandet håller idag inte måttet. När det kommer till denna punkt är så gott som alla med insyn i verksamheten ense. Sedan går åsikterna isär när det gäller varför dessa brister uppkommit, men vi måste slå fast att de finns och behöver åtgärdas snarast.

Andreas Bohlin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköpings kommun

Andreas Bohlin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköpings kommun

Foto: Sarah Olsson

Insändare2021-06-04 14:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar direkt

Som ordförande i nämnden är och förblir mitt absolut viktigaste uppdrag att arbeta för en god och säker omsorg. Jag förväntar därför att kontoret ser till att säkra omsorgskvalitén snarast, och jag kommer själv att kontrollera att detta sker. Men hur dessa förändringar kommer till stånd är en fråga för tjänstemannaorganisationen. 

Det betyder inte att politiken inte bär det yttersta ansvaret. Det gör vi alltid, men jag tror att nästan alla förstår vilken typ av organisation vi skulle få om politiken inte vågade lita på tjänstemännen och fick för sig att fatta en mängd operativa beslut själva. Jag vill istället bidra till att skapa en stabil organisation där chefer och  medarbetarna vågar fatta beslut utifrån de uppdrag de har fått. 

Jag beklagar att brukare känner sig oroliga över förändringarna, det ska de verkligen inte behöva göra. De åtgärder som kontoret nu vidtar har som mål  att just se till att vi får en säker omsorg på Vikbolandet, och ingenting i detta ska påverka kvalitén negativt.  

Här måste vi också vara självkritiska, kommunikationen från såväl politik som tjänstemän kunde ha varit tydligare. Av de samtal som jag haft verkar dock den största oron uppstått när vissa omsorgstagare i sina hem fått höra att ”hemtjänsten på Vikbolandet ska upphöra”.  Detta stämmer förstås inte, och hur sådan desinformation har kunnat nå ut är det kanske andra som självkritiskt bör fundera över. 

Det är också rätt att politiker kan bytas ut, men om någon för en sekund tror att hotet om att folk inte skulle rösta på mig skulle få mig att acceptera en sämre omsorg på Vikbolandet så har man helt missuppfattat varför jag gav mig in i politiken. 

Om det finns förslag på hur de förändringar som krävs i verksamheten ska kunna komma till stånd utan den nu föreslagna lösningen tar vi i kommunen  tacksamt emot dem.  Utifrån den samlade bilden vi har i dagsläget har jag dock inte skäl att ifrågasätta bedömningen att en  tillfällig omlokalisering av verksamheten är  den bästa lösningen för att komma tillrätta med de omfattande rekryterings-  arbetsmiljö- och kvalitetsproblemen i hemtjänsten på Vikbolandet.