Viktiga investeringar för miljön får inte strykas

Med stor oro tar vi del av kommunens sparplaner enligt ett beslut i Tekniska nämnden. Det drabbar gröna investeringar där hela cykelanslaget försvinner.

I Cykelfrämjandets barometer för cyklande och cykelbanor ligger Norrköping allra sist av stora och medelstora städer, på plats 15, påpekar insändarskribenten.

I Cykelfrämjandets barometer för cyklande och cykelbanor ligger Norrköping allra sist av stora och medelstora städer, på plats 15, påpekar insändarskribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Insändare2020-12-03 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Städer med hållbara framtidstankar storsatsar på cykelbanor. Allt flera blir medvetna om klimathotet och väljer cykeln. Dessutom har cyklandet ökat markant i Sverige i pandemins fotspår och cykelförsäljningen slår rekord.

Cykeln är ren och snabb om bra separerade cykelbanor finns, tar minimal plats, är billig och ger motion. De flesta bilresorna i staden är kortare än fem kilometer, alltså cykelavstånd. Att satsa för ökad cykling frigör stora ytor till bättre ändamål än bilvägar och parkeringar. För bostadshus och grönstråk bland annat.

I Cykelfrämjandets barometer för cyklande och cykelbanor ligger Norrköping allra sist av stora och medelstora städer, på plats 15. Listan toppas av Uppsala och vår grannstad Linköping, där man satsat stort på säkra snabba cykelstråk. I Norrköping är andelen cykeltrafik 12 procent och biltrafik 60 procent. I cykelvänliga städer är cykeltrafiken runt 30 procent och biltrafiken runt 40 procent. När man förbättrar för cyklisterna ser man ett stort ändrat beteende som gynnar klimat och miljö.

Men i Norrköping tänker man, utöver helt slopade anslag för cykelbanor för de närmaste åren, även ta bort pengar för kollektivtrafik, pendlarparkeringar, parkinvesteringar och trädplanteringar. För människors välbefinnande och klimatnyttan viktiga investeringar stryks.

Kommunen förklarar att det saknas pengar för cykelinvesteringar. Forskare som utvärderat Lund och Köpenhamns stora satsningar på cykel har kommit fram till att de fått tillbaka sex gånger investeringen. Man slipper dyra utbyggnader av ytkrävande bil-system, stora kostnader för miljöskador och höga kostnader för olyckor och ohälsa.

Regeringen har nyligen avsatt 350 miljoner kronor extra för cykling i stadsmiljöavtal som kommunerna kan söka. Kommunens egen satsning kan finansieras med Gröna obligationer. Argumentet att pengar inte finns till cykelsatsning är alltså fel. Vi vill ha svar på om Norrköpings kommun kommer att söka dessa medel? Att satsa på cykel är det mest lönsamma kommunen kan göra.