Vi vill uppmuntra eleverna att äta mer vegetariskt

Vi tar gärna emot förslag på spännande vegetariska recept för att se om det är något vi skulle kunna få in i vår planering, skriver Ingrid Kalm, kostchef Norrköpings kommun.
Vi tar gärna emot förslag på spännande vegetariska recept för att se om det är något vi skulle kunna få in i vår planering, skriver Ingrid Kalm, kostchef Norrköpings kommun.

I Norrköpings kommunala skolornas matsalar erbjuds vegetariska alternativ varje dag. Vi arbetar också kontinuerligt med att öka det växtbaserade proteinet, skriver kommunens kostchef Ingrid Kalm.

Insändare 6 december 2023 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Råsslaskolan kan få bättre rykte som klimatsmart skola" NT 9/11

Jag som kostchef i Norrköpings kommun uppskattar att du som elev engagerar dig i frågor som handlar om skolmaten, och vi arbetar ständigt med utveckling och förbättring. 

Det är viktigt för oss att den skolmat som serveras är mångsidig och följer kostriktlinjen. Enligt vår kostriktlinje ska Norrköpings kommun erbjuda god mat som framställts med hänsyn tagen till hälsa, miljö och långsiktig resurshushållning.

Det innebär bland annat att svenska miljö-och djurskyddsbestämmelser följs och att den mat som serveras ska leda till minskad miljö och klimat-påverkan. 

Vi arbetar också kontinuerligt med att öka det växtbaserade proteinet. Många unga väljer, av olika anledningar, bort kött och det är en av anledningarna till att vi alltid erbjuder ett vegetariskt alternativ till skollunch. Dessutom har vi (oftast) två dagar i veckan som är helt vegetariska. 

Vi jobbar mycket med att hitta bra vegetariska rätter både vad gäller smak och näring för att lära/uppmuntra till att äta mer vegetariskt, 
och är noga med att svenska miljö- och djurskyddsbestämmelser följs. Som ett naturligt led i detta har vi avtal med lokala leverantörer, inte bara när det handlar om kött, utan också potatis, morötter, kålrötter, ekologiska grönsaker och frukt.

Vi tar gärna emot förslag på spännande vegetariska recept för att se om det är något vi skulle kunna få in i vår planering.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa