Vi vill inte att våra hundar ska drunkna i rastgården

Har frågat Norrköpings kommun om den enda rastgården i Lindö, där hundar som har jaktinstinkt kan simma ut i Lindökanalen för att försöka nå sjöfåglar och därmed riskera att drunkna.

Att utveckla Lindös hundrastgård genom ett stängsel i vattnet är inte aktuellt, svarar enhetschef Terese Lilja på Norrköpings kommun på en direkt fråga. Personen och hunden på bilden har inte skrivit insändaren.

Att utveckla Lindös hundrastgård genom ett stängsel i vattnet är inte aktuellt, svarar enhetschef Terese Lilja på Norrköpings kommun på en direkt fråga. Personen och hunden på bilden har inte skrivit insändaren.

Foto: Ulf Stråhle

Insändare2022-04-28 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fick det intelligenta svaret att då får man ha sin hund i löplina i rastgården. Vitsen med en rastgård är väl ändå att hundar ska få springa runt fritt där. Kan det inte anordnas en till rastgård i Lindö, eller sättas upp ett stängsel en bit ut i vattnet i rastgården som finns? Vi vill inte att våra hundar ska riskera att drunkna där.

Eva

Svar direkt

Hundrastgårdar är en frivillig service från kommunens sida för att ge hundägare möjlighet att rasta sin hund utan koppel. 

I Norrköping finns en god tillgång på hundrastgårdar sett till jämförbara kommuner. Vi har 15 stycken hundrastgårdar där hundar kan vara okopplade och springa fritt. Vi vet att hundrastgårdarna är mycket uppskattade och att det finns många önskemål kring hur de ska vara utformade sett till hundars olika behov och hundägarnas intentioner med besöket. 

Vi jobbar för att alla hundrastgårdar ska ha en god grundstandard men kan inte tillgodose alla enskilda behov.


I en hundrastgård släpper hundägaren lös sin hund under eget ansvar. Att utveckla Lindös hundrastgård genom ett stängsel i vattnet är inte aktuellt. Gällande vattnet är det komplicerat vad gäller tillstånd och vi ser även att det skulle kunna innebära andra risker för hundarna som vistas där. 

Det finns idag inte planer på att bygga ytterligare en hundrastgård i området. På kommunens hemsida finns en karta över samtliga hundrastgårdar. 

Therese Lilja, enhetschef Park och mark samhällsbyggnadskontoret