Vi ska vara rädda om Söderköpings själ

Insändare 27 november 2022 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min promenad sträcker sig ofta från Hagatorget där jag bor sedan längs Storgatan förbi bokhandeln, Wallbergska huset, över Storån in på Rådhustorget, tittar ibland in i Rådhuset och BlandArts utställningar, Munkbrogatan, en sväng in i de gamla Drothemskvarteren, förbi Drothems kyrka, Kalle med pipas hus, ner mot ån och över gångbron till kyrkparken och den underbara medeltida Laurentii kyrka, ut på Prästgatan, sedan är jag hemma. På vägen så blir det många leenden från alla möten på vägen. Här hälsar vi på och bryr oss om varandra!

 

Ovanför och vid foten av Göta kanal ligger Ramunderberget. Några meter och minuter bort så är jag inne i naturreservatet med dess stigar, utsiktsplatser, vandringsleder, motionsslingor och vackra gamla träd. Så nära finns denna fantastiska natur!

 

Vilken fin gammal stad Söderköping är! Igår visafton hos Anders i bokhandeln, Sveriges äldsta som varit bokhandel i mer än 200 år. Själv längst bak, framför mig två rader med lyssnare, sedan nästan i knät två trubadurer och två trubadurskor inramade av böcker från golv till tak. En stämningsfull kväll! Veckan innan lyssnade vi på Fantomen. Bokprat om det politiska budskapet i serietidningen. Så kul! Någon vecka tidigare i Vidarlogen lyssnande på Jaques Brel och hans starka berörande sånger. Nästan varje vecka NyfikenPå författarsamtal oftast på Stinsen.

Här har nästan alla Sveriges mest kända författare bokpratat genom de mer än 15 åren som denna aktiva förening varit verksam. Vi hör alla kulturhistoriska Retroföredrag också på Stinsen. Söderköpings bio. Nyligen gripande "Där kräftorna sjunger". Ett så rikt kulturliv! Och vilket aktivt föreningsliv! Vilken stad! Allt är så nära. Gångavstånd till allt. Till bokhandeln mindre är hundra meter. Alla konserter i Brunnen och Brunnsparken! Stegeborgs slottsruin med Malena Ernman i somras. Jag är glad över att bo här!

 

Oroad är jag dock över utformningen och storleken av vissa av de bostadshus som byggs. De passar inte in i den medeltida stadens centrala delar. Oroad också över hur vi inte vårdar en del av det gamla utan låter det förfalla. Hur vi täpper igen de ytor av luft och grönt vi har. Jag önskar att vi är mer rädda om vår härliga gamla stad!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa