Vi rika flyger mer än vad som är rättvist

Vi förstår att det är tufft att tillhöra en bransch som kommer behöva krympa både mycket och snabbt för att vi ska klara av klimatomställningen. Tröstande nog är ni ju inte ensamma, det är vi tillsammans som behöver ställa om, skriver Max Scildt och Stina Sköld. Arkivbild.
Vi förstår att det är tufft att tillhöra en bransch som kommer behöva krympa både mycket och snabbt för att vi ska klara av klimatomställningen. Tröstande nog är ni ju inte ensamma, det är vi tillsammans som behöver ställa om, skriver Max Scildt och Stina Sköld. Arkivbild.

Ert svar lugnar inte, det ger oss en tung klump i magen, skriver Max Schildt och Stina Sköld i ett svar till Flygplatsledningen vid Norrköping Airport.

Insändare 7 oktober 2023 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Flygplatsledningen: Visionen är en framtid utan utsläpp" NT 20/9

Vi säger att de rika delarna av världens befolkning, som den genomsnittlige svensken tillhör, flyger mer än vad som är rättvist med tanke på hur snabbt den globala koldioxidbudgeten krymper. 

Vi säger att varje bråkdel av uppvärmning spelar roll för människors säkerhet på jorden och ni försöker lugna oss med att flygets utsläpp är försvinnande lite? Om flyget var ett land skulle dess utsläpp vara det sjunde största i världen, Sveriges totala utsläpp från flygresor är ungefär lika stora som de från personbilstrafiken. Det som är försvinnande litet är fönstret att fly genom innan den globala uppvärmningen når 1,5 grader. Varje kilo koldioxid som har släppts ut och släpps ut kommer att finnas kvar i atmosfären i hundratals till tusentals år och under hela den tiden värma atmosfären. 

Ni nämner inte att:

Nu när vi har alla fakta på bordet, känns det inte som att det är omoraliskt och ansvarslöst att flyga och uppmuntra till ökat flygande? 

Ni säger att en flygplats i Norrköping är värdefull, att den bidrar till ekonomin – hur? Varje år flyger 30 miljoner iväg till turism på soliga stränder långt härifrån! De som tjänar på att chartern blir ett par hundringar billigare är de som redan har råd – detta samtidigt som kommunen skär ner på välfärd och kultur. 

Vi förstår att det är tufft att tillhöra en bransch som kommer behöva krympa både mycket och snabbt för att vi ska klara av klimatomställningen. Tröstande nog är ni ju inte ensamma, det är vi tillsammans som behöver ställa om. Men vi slösar bara tid när vi blundar för det faktum att vi inte längre har råd att leva som vi har gjort. 

Vår rädsla är alltså inte problemet, utan er bristande krisinsikt. Därför föreslår vi nu att vi tillsammans säger: ”Jag kan inte flyga, jag är rädd” och uppmanar alla som kan att rösta på e-förslaget om att lägga ner Norrköpings flygplats på kommunens hemsida.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa