Vi kan tycka olika men måste lyssna på varandra

Inför stundande val har jag berikats av goda samtal.

Jag tror det är värdefullt att dela tankar med både oliktänkande och likasinnade så länge man respekterar varandra och talar vänligt, skriver Magdalena Johansson.

Jag tror det är värdefullt att dela tankar med både oliktänkande och likasinnade så länge man respekterar varandra och talar vänligt, skriver Magdalena Johansson.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-09-09 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland tycks politik vara tabubelagt på arbetsplatser och vid sammankomster med släkt och vänner, men jag tror det är värdefullt att dela tankar med både oliktänkande och likasinnade så länge man respekterar varandra och talar vänligt. Såna samtal kan få mig tänka om, vilket inte argumenterande tal och stridiga TV-politikdebatter kan.

"Hur tänker du inför valet?" upplever jag som en öppnande möjliggörande fråga för att dela varandras perspektiv, farhågor lika väl som goda idéer. Det är inte farligt att tänka och tycka olika, så länge vi lyssnar på varandra och försöker förstå. Det är utvecklande. Och vi får inte glömma att fråga barnen, som vi behöver representera. Ja, jag vill gå så långt att i tanken även fråga de som inte är födda ännu, men som är barn här om 10, 20, 30 år. Vi har förmåga att tänka "större".

Hur jag ska rösta i kommun, region och riksdag vet jag inte ännu. Efter senaste bordssamtal har jag tänkt två, för mig, viktiga tankar: 

  1. Vi som har så vi klarar oss och ligger inte sömnlösa på nätterna för hur hushållselen ska betalas, eller hur barnen ta sig till skolan och inte råka ut för våld eller kränkning. Vi som har hälsa, arbete, meningsfull sysselsättning. Vilket parti stöttar att det är vi som ska ta steg tillbaka ifråga om klimatpåverkan, så som att inte flyga, åka kollektivt, välja närproducerat, vara nattvandrare, medvuxna på skola och fritidshem och bjuda in nyanlända som våra vänner?
  2. Alla invandrare och asylsökande jag mött har varit vänliga, gästfria, generösa och angelägna att lära sig språk och kultur. De har gärna blivit mina vänner och berikat mig. Ibland har jag råkat ut för vuxna som nonchalant pratar högljutt på sitt språk i spårvagnen. Eller tonårsgäng som beter sig respektlöst på offentliga platser. Då går det bra att "störa" Hej! Vad pratar ni för språk? Eller Var är era föräldrar? När ni gör såhär sprider ni dåliga rykten och skadar er själva och andra. Snart kanske ni själva är föräldrar. Hur vill ni att era barn ska ha det och hur kan ni vara goda förebilder för de som är yngre än ni? I dessa tider tycker jag främlingsfientlighet triggas. Vi behöver prata vänligt med varandra och om varandra och vara medmänniskor.

Hur ska det gå att driva små jordbruk och lokala företag. Hur ska alla kunna få meningsfull sysselsättning och bra utvecklande utbildning? Hur ska människor kunna vara trygga och ha det nödvändigaste. Detta är naturligtvis också vikta frågor. Så jag lyssnandet på både andra, skapelsen och den inre rösten. Glad att få vara med och göra val tillsammans med er andra och att även efter valdagen fortsätta de vänliga samtalen om viktiga värderingar 

"Framtiden tillhör de som förbereder sig för den!"