Svar direkt
De naturvårdsåtgärder som nu gjorts är inget experiment utan ett etablerat sätt att jobba med naturvård och för att säkerhetsställa den biologiska mångfalden även i framtiden.
Under 1900-talet avverkades och därefter planterades Vrinneviskogen med samma trädslag av samma ålder. Detta gör att det i framtiden kommer att finnas ett åldersglapp från att de gamla träden dör tills de nya gror och blir gamla. Det skulle ta hundratals år för de naturliga störningsmomenten att på egen hand skapa samma typ av skog som en gång stod här intill vår stad.
För att hjälpa naturen på traven har vi noggrant valt ut områden och träd där vi skapar luckor i den jämnåriga tallskogen. De här luckorna bildades förr genom naturliga händelser och skapade en skog med hög variation och träd i olika åldrar.
De luckor vi nu skapar består av fem till tio träd intill varandra. Två fälls och de övriga skadas genom veteranisering vilket innebär att man åldrar träden genom att efterlikna att till exempel ett rådjur fejat hornen mot stammen eller blixtnedslag. Åtgärderna minskar trädens växtkraft men dödar dem inte direkt. Det ger insekter och svampar en chans att få fäste och kunna överleva.
Vi är medvetna om att åtgärderna inte ser så roliga ut i början men redan efter ett halvår har det mesta av veden grånat och smälter bättre in i den övriga barkens färg.
Information om åtgärderna lades ut på kommunens hemsida och officiella Facebook i början av december 2020 och informationsskyltar sattes upp vid ingångar till reservaten. Nyheter gick också ut via appen Naturkartan.
Åtgärder liknande dem som gjorts i Vrinneviskogen har också utförts i flera av kommunens andra reservat. Vi är stolta över våra fina skogsområden och vill att de är ännu mer magnifika för framtida generationer.