Vi har ett spännande år framför oss

Denna sommar har tydligt visat vilka utmaningar vi står inför.

Insändare 30 september 2022 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en inflationstakt som sällan skådats. Till detta kommer elen, drivmedel, matkostnaderna och räntan. Det är de fyra hörnstenarna i den privata ekonomin.

 

Oavsett utfallet kommer det krävas mycket av den nya politiska ledningen i Norrköping att hitta rätt väg framåt. Kommunens kostnader kommer självklart att växa och måste hanteras utan skattehöjningar. En förutsättning är självklart viljan och intresset att prestera bättre.

Jag har inte sett den viljan i Norrköping de senaste mandatperioderna, men tror idag att den nya politiska ledningen både har den viljan och kunskapen att förändra. Att djupdyka i den egna verksamheten kan vara svårt, jobbigt och lite tråkigt men ger ganska snart resultat.

 

Byråkratin i Norrköpings kommun har haft en inneboende tendens att hela tiden expandera mycket kraftigt. Nya pengar har rullat in varje år, oavsett hur verksamheten presterar. Att höja kvaliteten och samtidigt sänka kostnaden måste prioriteras framför att slentrianmässigt fortsätta att satsa mer pengar. 

Genom att lära av de tio bästa kommuner som lyckats bäst när det gäller skola och vården kan man spara minst 15 procent av kostnaderna. Jämför man kostnaderna per invånare till exempel mellan Trosa och Norrköping är skillnaden klart över 30 procent.

 

Efter regn kommer solsken.


 
 
 
 
 
 
Norrköping: Valet 2022

Insändare: Allas lika värde i demokratiska val

Allas lika värde i demokratiska val

Debatt: Borgerlig samverkan: Vi förstår inte riktigt hur East Pride resonerar

Borgerlig samverkan: Vi förstår inte riktigt hur East Pride resonerar
Visa fler
Läs mer!

Insändare: På Rosens tak lyser det dag som natt

På Rosens tak lyser det dag som natt

Insändare: Är det värt risken att strunta i säkerhetsavstånden?

Är det värt risken att strunta i säkerhetsavstånden?
Ämnen du kan följa