Vi går med stormsteg mot Fattig-Sverige

Mikael Damberg (S), finanspolitisk talesperson har inte förstått hur inflation uppkommer. Det framgår med tydlighet när jag läser debattinlägget från tre socialdemokrater.

Insändare 7 mars 2023 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Brutna vallöften betalar inga räkningar" NT 2/3

Damberg skriver "inflationen har pressat upp priserna i mataffären och på bensinmacken". Skrämmande att en före detta finansminister inte förstår ekonomiska sammanhang.


Inflationen som vi nu ser har sitt ursprung i socialdemokratisk politik inget annat. Vad är då inflation? Jo Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån som gör att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. 


De prisökningar vi nu har är helt skapade av att Sveriges energipriser (el och bränsle) har ökat kraftigt. Varför har el och bränslepriserna ökat kraftigt? Bränslepriserna har ökat på grund av reduktionsplikten. Kostnadsökningen på grund av reduktionsplikten är cirka sju kronor per liter diesel bränsle.


Ökningen av elkostnaden är helt beroende på svensk politikers totala okunskap om energisystemet. MP och S beslut att stänga Ringhals 1 och Ringhals 2 samt straffskatt på kärnkraften gör att vi har fantasifulla elpriser när Socialdemokraternas och Miljöpartiets Vindkraft inte för mår försörja landet med el.


Vi går med stormsteg mot fattig-Sverige om vi inte snarast bygger ut kärnkraften. Socialdemokraternas partiledare ville inte ha kärnkraft.

Mikael Damberg, Theresa Carvalho och Mattias Ottosson -  kommer ni ihåg hur ni röstade för nedläggningen av Ringhals 1 och Ringhals 2?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa