Vi frågar efter mer granskande journalistik i NT

I anslutning till vår insändare skriver chefredaktören om sin syn på hur NT hanterar klimat- och miljöfrågorna. Det framgår att NT är nöjda med sitt arbete och lovar att fortsätta på samma spår.

Det vi framförallt efterfrågar av NT är mer granskning. Då skulle era journalister kunna upptäcka att Norrköpings kommun inte har en klimatplan, skriver författarna till insändaren.

Det vi framförallt efterfrågar av NT är mer granskning. Då skulle era journalister kunna upptäcka att Norrköpings kommun inte har en klimatplan, skriver författarna till insändaren.

Foto: Fredrik Jonson

Insändare2021-02-21 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Hur ska NT ta sin granskande roll på allvar?" NT 30/1 och "NT som lokal granskare" NT 30/1

 Vi ifrågasätter inte att NT har utökat sin rapportering inom detta område. Den är dock inte i närheten av bevakningen inom till exempel sport och ekonomi. 

Det vi framförallt efterfrågar av NT är mer granskning. Då skulle era journalister kunna upptäcka att Norrköpings kommun inte har en klimatplan. Det har inte heller tagits fram någon koldioxidbudget som grund för arbetet med att minska utsläppen. 

För att återigen citera Greta Thunberg i Dagens Nyheter: “När man rapporterar om klimatkrisen så tar man hänsyn till tidsaspekten och utgår från våra resterande koldioxidbudgetar, det vill säga hur mycket växthusgaser vi har kvar att släppa ut innan vi riskerar att passera alltför många oåterkalleliga, självförstärkande kedjereaktioner och så kallade tipping points bortom mänsklig kontroll. […] Jag har fortfarande inte sett dem förklaras, redovisats eller inkluderas i något som helst nyhetssammanhang en enda gång.” 

Svenska kommuner som har tagit fram en koldioxidbudget ska enligt den minska sina utsläpp med ca 16 procent per år. Var finns den kritiska granskningen av hur vår kommun ska klara detta? Hur ska det göras utan att exploatera naturen och förvärra krisen för den biologiska mångfalden? 

Klimat- och miljökrisen är inte en fråga som andra. Det handlar om vår överlevnad och kommande generationers framtid och borde därför genomsyra allt NT skriver om. När vi ögnar igenom dagens rubriker ser vi ingenting om klimat eller miljö. Vi måste gå till insändarsidan för att hitta något skrivet inom detta område. 

Det är just insändar- och debattsidorna som chefredaktören lyfter fram särskilt mycket. Vi håller med om att det är viktigt att låta invånarna komma till tals, men det blir i det här sammanhanget lite konstigt att skjuta över ansvaret dit. Det är som att överlåta till läsarna att skriva om vikten av att tvätta händerna och hålla avstånd under pandemin. De här frågorna handlar inte om åsikter, utan om fakta och vetenskap. 

Vi skrev i vår insändare att kunskapen och krisinsikten är låg hos allmänheten. Därför är det av yttersta vikt att media börjar behandla klimat- och miljökrisen som en kris. Om ni menar allvar med er slogan: “Kvalitetsjournalistik som du kan lita på - dygnet runt” så tror vi att ni kommer att klara det.