När arbetstagarna fick nog av de dåliga löne- och arbetsvillkoren bestämde de sig för att organisera sig. Först då kunde de förbättra sin arbetssituation, när de blev många med samma mål. Så bildades våra fackföreningar och där ur kom den grundläggande idén, utan medlemmar ingen fackförening, och utan fackföreningen ingen organiserad kraft.
Den ursprungliga idén med fackföreningar står sig än idag och är lika aktuell i vår tid.
När Kommunal förhandlar med arbetsgivare för att kunna höja löner och förbättra arbetsvillkor behöver vi representera ett stort antal arbetstagare hos arbetsgivaren. För att lyckas driva igenom viktiga kollektivavtal krävs kraft, och för att vara framgångsrik behövs en hög organisationsgrad.
Kommunal har i de flesta fall kraften att stå emot förslag om försämringar och lyckas väldigt ofta genomföra förbättringar via förhandlingar. Men ibland tvingas vi att ta till konflikt när arbetsgivarna stretar emot och är envisa. Strejk är bara kännbart för arbetsgivaren och möjligt för oss om vi är många. För bara någon vecka sedan gick alla LO-förbund ihop i syfte att stoppa försämringar för medlemmarna inom hushållsnära tjänster. Vi får kraft genom att gå samman.
Den fackliga idén är baserad på rättvisa och jämlikhet och är en samhällelig kraft som alltid har varit genial i sin enkelhet. Men för att kunna använda den kraften och arbeta bort orättvisa villkor och för låga löner behöver alla vara med. Alla som kan vara det. Ju fler vi är desto starkare är vi.