Vi behöver prata om fred istället för krig

“ …Freden måste komma först. Gör den inte det min vän,
kommer inget efter den.” Tage Danielsson.
“ …Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den.” Tage Danielsson.

Så mycket prat om att kriget kan komma hit. Är det månne för att mer av våra skattepengar ska gå till militär upprustning på bekostnad av välfärden?

Insändare 18 januari 2024 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Ska vi vänja oss vid att skicka barnen till kriget" NT 9/1

Det sägs som om det vore något spännande som ska hända. Jag tror vi har svårt att ta till oss det lidande som människorna i de krigsdrabbade områdena utstår. Det är inte som på film. Så tack för din klargörande insändare införd i NT “Ska vi vänja oss vid att skicka barnen till kriget?” Kenneth Malmsborg. 

Vi behöver verkligen byta perspektiv och tala om hur vi ska kunna upprätthålla och arbeta för fred. Det måste finnas möjligheter till fredliga lösningar på konflikter utan att människor ska behöva döda varandra. Vi vet inte mycket om morgondagen, men vi vet att våld föder våld och att krigets fasor är något som till varje pris behöver motarbetas.

En fredlig värld hänger också samman med en värld där klimatet är möjligt att leva i för alla. Jag förstår inte hur man till exempel kan tala om krigshot och samtidigt vilja starta kärnreaktorer på olika platser i landet? Är det att förbereda sig för krig? Vårt teknologiska samhälle är sårbart och kärnkraftverken skulle vara ett mål för en angripare i krigstid. 

Så sant det som Tage Danielssons skriver i sin dikt
“ …Freden måste komma först. 
Gör den inte det min vän,
kommer inget efter den.”


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa