Vi behöver hitta en lösning till samexistens med vargen

Det är tråkigt att frågan om vargen alltid tenderar att bli en så pass laddad fråga, när den egentligen borde vara en ickefråga, skriver Mårten Lundgren i sitt svar på en tidigare insändare.

Vargen och tamboskapen måste kunna existera sida vid sida, frågan är hur och där måste vi alla, oavsett ståndpunkt vara behjälpliga att tillsammans hitta en lösning, skriver Mårten Lundgren.

Vargen och tamboskapen måste kunna existera sida vid sida, frågan är hur och där måste vi alla, oavsett ståndpunkt vara behjälpliga att tillsammans hitta en lösning, skriver Mårten Lundgren.

Foto: Fredrik Sandberg/Mikael Strand

Insändare2024-07-25 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Det är ingen bagatell när vargattackerna ökar lavinartat" NT 10/7

Debatten tenderar tyvärr många gånger att hamna just i vargens vara eller icke vara. Istället borde vi diskutera frågan utifrån ståndpunkten hur vi kan lösa en samexistens mellan vargen (och så klart övriga rovdjur) och våra tamboskap.

Vargen är en del av den svenska faunan och därmed också en art vi som nation åtagit oss att skydda och värna i och med vårt medlemskap i EU - art- och habitatdirektivet (direktiv 92/43/EEG). Det betyder att vi inte kan utrota vargen för att vi ogillar den eller för att vi anser att den påverkar våra tamboskap i för hög grad. 

Vi måste hitta ett sätt att samexistera. Det betyder att vargen och tamboskapen måste kunna existera sida vid sida, frågan är hur och där måste vi alla, oavsett ståndpunkt vara behjälpliga att tillsammans hitta en lösning.



Rovdjursavvisande stängsel (RAS) är ett sätt. Ett fyr- eller femtrådigt elstängsel eller fårnät med två eltrådar förebygger vargangrepp 4-16 gånger mer effektivt än de ”vanliga” stängseltyperna (se publikation från viltskadecenter: https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/vsc/vsc-dokument/vsc-publikationer/faktablad/vilka-stangsel-ar-bast-mot-varg-vsc-faktablad-2007.pdf). RAS ges även bidrag för av Länsstyrelsen. Vill man dessutom ha hjälp av kunniga personer för att montera RAS kan man vända sig till Svenska Rovdjursföreningen som på volontärbasis hjälper till med arbetet om möjlighet finns.
 


Att vargen skulle ha dödat 88 barn och tre vuxna i Sverige och Finland mellan 1831-1882 stämmer inte helt. De anteckningar som finns av vargdödade människor är i Sverige från kyrkböcker som kommer från 1700-talet. Man kan säga att kyrkböckerna från tidigt 1700-tal innehåller många fel. 

En präst skrev såklart ingenting som inte var sant i dessa böcker, men var hade han fått sin information från? Hade han själv bevittnat händelsen? Hade uppgiftslämnaren gjort det? Hade den som hittat kroppen tolkat händelseförloppet rätt? Med all sannolikhet bör därför tolkningarna från kyrkböckerna göras med stor försiktighet. 

Det som dock är helt sant och som det även finns mer dokumentation om är att vintern 1820 - 21 dödades nio barn och en 19-årig kvinna i Gästrikland/Dalarna av den så kallade Gysingevargen. Det vi ska ha klart för oss är att detta inte var en vild varg, utan en varg som tagits som valp ur lyan och hållits i fångenskap av människor. När den sedan kom lös/släpptes blev resultatet ödesdigert, då den inte skydde människor till skillnad från en vild vargs naturliga beteende.



När jag läser insändaren från ”Småbrukare” så tycker jag att det är tydligt att lösningen endast ses som att vargen återigen måste utrotas, ingen annan lösning verkar möjlig. Därför ber jag dig att lyfta blicken och istället fokusera på att hitta en lösning på samexistens, där dina tamdjur och vargen faktiskt kan leva tillsammans i naturen. Vargen är här för att stanna och vi måste tillsammans hitta en lösning som får dessa djur att samexistera med oss människor på ett hållbart och bra sätt.