Vi behöver ändra både samhället och livsstilen

Hur mycket prylar måste vi ha för att må bra? Hur mycket energi, bilar och flygresor är det rimligt att vi här i Sverige idag konsumerar med tanke på klimat, miljö och framtida generationer?

Lite färre utlandsresor, men gärna under längre tid och i lugnare tempo, skriver medlemmar i Jordens vänners och Naturskyddsföreningens studiecirklar om klimat och miljö i Norrköping.

Lite färre utlandsresor, men gärna under längre tid och i lugnare tempo, skriver medlemmar i Jordens vänners och Naturskyddsföreningens studiecirklar om klimat och miljö i Norrköping.

Foto: Tomas Oneborg

Insändare2021-05-18 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En del är rädda för att ett mer miljövänligt samhälle kräver att vi går tillbaka till "stenåldern" med svält och umbäranden. Vi menar, och på goda underlag, att det är precis tvärtom, stenåldern är inte aktuell. 

Visst, vi behöver ändra samhället och livsstilen om kommande generationer ska ha en jord att leva på. Men, lite lägre arbetstempo och mindre konsumtion av prylar, till förmån för mer satsningar på skola, vård, kultur, omsorg och naturupplevelser, som inte kräver stora mängder naturresurser – det skulle innebära en bättre livskvalitet.

Lite färre utlandsresor, men gärna under längre tid och i lugnare tempo! Många har under pandemin upptäckt att det finns så mycket att upptäcka och uppleva på hemmaplan. Antikrundan är ett av de mest populära TV programmen och visar att slit- och slängkultur inte är en väg mot bättre livskvalitet. Det är kvalitet, hållbarhet och hantverk, där möbler och andra materiella prylar mer blir som vänner, det är vägen vi måste ta för att spara på jordens resurser – och som samtidigt kan få oss att må bättre. Naomi Klein skriver i sin bok Brandtal till världen för en Green New Deal att:

"Vi behöver omställningar som erkänner resursutvinningens verkliga gränser, och som samtidigt skapar nya möjligheter för människor att förbättra sin livskvalitet och njuta av saker och ting som ligger utanför den ändlösa konsumtionscykeln /.../ Det går förvisso inte att förneka att de rikaste tio till tjugo procenten av mänskligheten kommer att behöva förändra sina liv. Förändringar kommer att ske, det kommer att finnas områden inom vilka de av oss som tillhör den här kategorin kommer att behöva göra inskränkningar – vad gäller flygresor, köttkonsumtion och slöseri på energi – men det kommer också att uppstå nya nöjen och nya utrymmen för att skapa överflöd."



Naomi Klein påminner oss också om att en viktig del i en ny grön samhällsutveckling handlar om rättvisa. Att vrida samhällsutvecklingen i en mer hållbar riktning innebär att alla människor på jorden måste få god livskvalitet.