Verkar vara olycklig lösning för Söderleden

Behovet att göra något åt påfarterna till Söderleden/E22 från Gamla Övägen är påtalade sedan några år i samband med Vilbergens planerade utbyggnad.

Omdaningen av Östra Promenaden verkar påverka de planerade förbättringarna på Söderleden, anar Björn Törnblom.

Omdaningen av Östra Promenaden verkar påverka de planerade förbättringarna på Söderleden, anar Björn Törnblom.

Foto: Pär Andersson

Insändare2021-10-01 19:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Svårt och farligt vid Söderleden - varför händer inget?" NT 24/9

Problematiken är osäkerheten och svårigheten att smidigt och säkert komma in på Söderleden. Det saknas påfartsfiler i båda riktningarna och olycksrisken är stor och köerna genererar onödig miljöbelastning. Jag har påtalat detta för både kommunen och Trafikverket.

Den bästa lösningen, men också den dyraste, är givetvis separata påfartsramper som ansluter till de dubbla körbanorna likt Skarphagspåfarterna. Den enklare och billigare (ca 2 miljoner kronor) lösningen med att reservera de inre körbanorna för påfartsfiler medför att passerande trafik styrs över i yttre körbanan. Ett säkrare och smidigare sätt att länkas in på Söderleden.

Vid min senaste dialog med Trafikverket bekräftades att den enklare lösningen skulle göras i slutet av sommaren vilket också redovisades i de vägarbeten som ska ske under 2021 i Östergötland.

Det man kan ana är att Östra Promenadens omdaning påverkar planen. Bilister uppmanas ju av kommunen att nyttja Söderleden i stället för att åka genom stadens centrala gator. Om så är fallet lär den tänkta lösningen dröja minst två år och då har kanske Trafikverkets medel hamnat i andra köande projekt. En mycket olycklig lösning.