Vem är det som göder de kriminella gängen?

Fler poliser, hårdare metoder och längre straff löser inte problemen med den organiserade brottsligheten, anser Bengt Cete.
Fler poliser, hårdare metoder och längre straff löser inte problemen med den organiserade brottsligheten, anser Bengt Cete.

I den intensiva debatten om den tillagande kriminaliteten är det många politiska krafter som kräver fler poliser, hårdare metoder och längre straff.

Insändare 11 juni 2022 16:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är lätt att stämma in i de kraven, men de kommer inte att lösa problemen.  Så fort någon kriminell åker fast kommer någon annan och tar över så länge det finns stora snabba pengar att tjäna. 

Den enda långsiktigt hållbara metoden att bekämpa den organiserade brottsligheten är att utradera marknaden som man lever på.

En stor del av den kriminella världens inkomster kommer från att utnyttja samhällets välfärdssystem och där är det myndigheterna som har ansvar för att skydda våra gemensamma tillgångar. Men, den andra stora inkomstkällan kommer från svartjobb, häleri och narkotikalangning och där är det vi vanliga medborgare som är basen för marknaden. 

Det är vi som genom att köpa svarta tjänster, stöldgods och narkotika utgör basen för deras ekonomier och därmed är vi också medskyldiga till brottsligheten.  I ett hållbart samhälle där medborgarna tar ansvar är det ingen som köper stöldgods och svarta tjänster, i ett hållbart samhälle finns ingen efterfrågan på verklighetsflykt i form av alkohol och narkotika. I ett hållbart samhälle tar alla ansvar, där är det ingen som göder gängen.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa