Hur ska det bli ordning på ekonomin i Valdemarsvik?

Enligt signaturen "Fundersam väljare i Valdemarsvik" finns intresse för att öppna privat vårdcentral i Sjöhuset i Valdemarsvik. Arkivbild.
Enligt signaturen "Fundersam väljare i Valdemarsvik" finns intresse för att öppna privat vårdcentral i Sjöhuset i Valdemarsvik. Arkivbild.

Vid valet 2022 var väljarna i Valdemarsvik tydliga med att de var trötta på Centern och Socialdemokraterna och ville ha något annat.

Insändare 23 september 2023 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har Moderaterna, Sverigedemokraterna, Landsbygdspartiet oberoende samt Kristdemokraterna styrt kommunen i närmare nio månader och det har inte hänt något, eller mycket lite.

Moderaterna och Landsbygdspartiet oberoende var de partier som drev den tuffaste valkampanjen. Landsbygdspartiet oberoendes första namn drev en hård kampanj och skrev på den lokala granskningssidan om ekonomin, missförhållanden inom stöd och omsorg och den tidigare majoritetens oförmåga att få saker att hända.

Kommunen går idag med mellan två och två och en halv miljoner kronor minus varje månad, vilket är mycket oroväckande, inte minst med tanke på att sektorn stöd och omsorg hittills inte lyckats hålla budget och varje år går med betydande underskott. 

Moderaterna med flera drev i valrörelse på om att det måste bli ordning i ekonomin. Nu har det gått närmare nio månader och inga åtgärder har presenterats, vilket vittnar om handlingsförlamning. Frågar man berörda politiker så skyller de på varandra, vilket tyder på oförmåga att samarbeta och fatta beslut för att styra kommunen.

Moderaterna har drivit att det måste fram ett alternativ till äldreboendet Vammarhöjden och fick kommunstyrelsen, för ett antal år sedan, att ta ett enhälligt beslut att så skulle ske. Nu verkar politiken vara fastlåst i ett enda alternativ, det som regionen driver trots ovanstående beslut.

Näringslivsrådet har med ett enhälligt näringsliv presenterat att de vill ha en satsning i centrala Valdemarsvik med vårdcentral och vårdboende, som i Finspång. Med tanke på hur centrum i Valdemarsvik har utvecklats de senaste åren så kan det vara en ödesfråga för centralorten Valdemarsvik.

Under juni månad i år blev kommunen uppvaktad av en privat aktör som kunde tänka sig att driva vårdcentral i Sjöhuset. Enligt uppgift har kommunen inte orkat svara ännu.

Vart är Vika på väg?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa