Varför väcker vindkraft så starka känslor?

I flera debattartiklar skriver Kindstrand och Rättvisa vindar om allt negativt med vindkraft, från pfas-föroreningar till hur olönsam vindkraften är.

Var energin kommer ifrån har vi i Östergötland inte behövt bekymra oss så mycket om. Att renbetesland lagts under vatten och fisket förstörts i våra älvar drabbar inte oss, skriver Kenneth Malmsborg. Arkivbild från Suovadammen, Porjus Lule älv.

Var energin kommer ifrån har vi i Östergötland inte behövt bekymra oss så mycket om. Att renbetesland lagts under vatten och fisket förstörts i våra älvar drabbar inte oss, skriver Kenneth Malmsborg. Arkivbild från Suovadammen, Porjus Lule älv.

Foto: Carl-Johan Utsi / TT

Insändare2023-05-16 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På liknande sätt beskriver SD-politiker vindkraften och innan valet förkastade Ebba Bush till stor del vindkraften.  Så varför väcker vindkraft så starka känslor?

De flesta av oss har vant oss vid ett liv med gott om billig energi. Vi flyger, köper stora bilar och värmer upp stora hus. Så vill vi gärna fortsätta att ha det. Var energin kommer ifrån har vi i Östergötland inte behövt bekymra oss så mycket om. Att renbetesland lagts under vatten och fisket förstörts i våra älvar drabbar inte oss. Att framtida generationer ska leva med atomavfall i bergen behöver inte vi bekymra oss om. De mest kännbara konsekvenserna av fossilbränningen drabbar fattiga i Afrika och Bangladesh. Men vindkraftverken hamnar i våra skogar och i vår skärgård. 

Vindkraftverken påverkar vårt landskap och vår natur, men hur mycket och vad är alternativet? Ja det finns lite pfas i målarfärgen på vindkraftverkens vingar liksom i kärnkraftverk, fossilkraftverk och smink. Det är inte bra och är något som borde fasas ut. 

Men det handlar om små mängder. Vindkraft ger billig el och investeringsviljan är stor hos många företag men av flera skäl bromsar många utbyggnaden. Havsbaserad vindkraft byggs ut i våra grannländer i snabb takt men i Sverige bromsas projekten upp. Jag älskar att vara i skogen och skärgården men någonstans måste vi ta energin ifrån om vi vill fortsätta leva ett något så när bekvämt liv. Så där vi kan, med begränsade ingrepp i naturen, bygga ut vindkraften, så bör vi göra det.

Solen förser oss med energi året runt. Den skapar vindar och lyfter vattnet upp i molnen. Så småningom strålar energin ut i rymden. Att utnyttja sol, vind och vatten kan ge oss den energi vi behöver och den räcker länge än, cirka fem miljarder år. Så låt oss på ett förnuftigt vis bygga ut vindkraften och solpanelerna. Vi får lära oss utnyttja energin när det finns gott om el. Då kan vi ladda elbilen, tillverka vätgas och pumpa tillbaka vatten i vattenmagasinen. Då har vi tillgång till energi även då det inte blåser.  Framtiden är förnyelsebar energi.

Men visst finns det ett alternativ. Vi kan också minska vår energianvändning, till exempel genom sänkta hastigheter på våra vägar, gratis kollektivtrafik, begränsningar i reseavdragen, energiransonering, kraftigt höjd skatt för stora energikrävande bilar, avgifter på höga uppvärmningskostnader, sänkt inomhustemperatur, kraftigt höjda flygpriser med mera. Och så kan ju den elintensiva industrin investera i våra grannländer som bygger ut vindenergin.