Varför ska jag som läsare analyseras in i minsta detalj

Jag har prenumererat på Norrköpings Tidningar i över 30 år och tyckt att det varit bra.

Våra prenumeranter kan begränsa vår rätt att använda deras data, och det kan du göra under fliken ”Mina sidor” på nt.se, svarar Öst Medias vd Nils Olauson på signaturen Thomas frågor om villkoren för att läsa NT på nätet.

Våra prenumeranter kan begränsa vår rätt att använda deras data, och det kan du göra under fliken ”Mina sidor” på nt.se, svarar Öst Medias vd Nils Olauson på signaturen Thomas frågor om villkoren för att läsa NT på nätet.

Foto: Öst Media

Insändare2022-01-22 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men när jag nu ska läsa NT på nätet måste jag godkänna villkoren för att komma vidare. När jag läser villkoren ser jag att ni kommer att analysera mig, mina surfvanor, mitt användarbeteende och var jag befinner mig i minsta detalj. Därefter ska ni anpassa information, artiklar, reklam och marknadsföring till mig. Jag kan inte tacka nej till detta. Jag vill betala min prenumeration och läsa artiklar. Inte bli föremål för ”storebror” och aggressiv marknadsföring. Hos en annan större dagstidning som jag prenumererar på har jag möjlighet att tacka nej till aggressiv marknadsföring. Men inte här. Jag tycker att man ska kunna tacka nej till det här utan att sluta läsa er på nätet.

Thomas

Svar direkt

Vi är glada att du är kund till oss och uppskattar att du ger oss feedback. Det stämmer att du behöver ett konto för att utnyttja våra digitala tjänster och att du behöver godkänna de villkor som vi nyligen uppdaterade. Villkoren syftar till att beskriva vilken data vi samlar in och vad vi nyttjar den till. Skälet till att vi vill veta vad du, och övriga läsare, gör på vår sajt är att vi ska kunna utveckla och förbättra tjänsten. Datan anonymiseras eftersom vi inte är intresserade av vad du som individ gör eller vilka intressen du har, men den samlade bilden av vad våra användare läser och vilka funktioner ni utnyttjar hjälper oss att göra sajten än mer relevant för våra prenumeranter.

När det gäller annonser så behöver vi intäkterna från dessa, tillsammans med prenumerationsintäkterna, för att kunna finansiera journalistiken. Och för att kunna ge våra annonskunder bästa möjliga effekt måste vi kunna erbjuda möjligheten att nå just deras målgrupp. Men detta sker såklart helt utan att kunduppgifter och data säljs vidare utan endast nyttjas i analyssyfte av oss själva och samarbetspartners.


I insändaren hävdas att du som läsare på nt.se inte kan påverka vilken data vi samlar in och hur vi utnyttjar den, men det stämmer inte. Våra prenumeranter kan begränsa vår rätt att använda deras data, och det kan du göra under fliken ”Mina sidor” på nt.se. Prenumeranter som vill göra det, men behöver hjälp med att hitta rätt får gärna kontakta vår kundtjänst.

Nils Olauson, VD Öst Media