Varför ska IFK acceptera sämre ekonomiskt utfall?

IFK:s styrelse har synpunkter på min insändare i NT 8 juli. IFK har informerat sina medlemmar vad de anser. IFK har valt att undanhålla medlemmarna mina synpunkter. Varför? frågar Bengt Gustavsson.

Undertecknad påtalar att IFK går miste om ansenliga miljoner om detaljplanen för konstgräsplan beslutas.  Det stämmer, tyvärr, skriver Bengt Gustavsson.

Undertecknad påtalar att IFK går miste om ansenliga miljoner om detaljplanen för konstgräsplan beslutas. Det stämmer, tyvärr, skriver Bengt Gustavsson.

Foto: Tobias Sterner

Insändare2024-07-17 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Därmed får läsaren inte en samlad bild. Undertecknad påtalar att IFK går miste om ansenliga miljoner om detaljplanen för konstgräsplan beslutas.  Det stämmer, tyvärr.  

IFK påstår att mitt bolag fakturerat miljonbelopp till gamla styrelsen. Varför är detta av vikt för styrelsen? IFK förklara! Sanningen är att det under 18 månaders arbete fakturerats under en miljon kronor. IFK vilseleder. Osmakligt. 

IFK fortsätter: ”tyvärr ledde inte arbetet framåt då det hamnade i direkt konflikt med kommunen.” Sanningen är att kommunen ansåg att IFK skulle ge utrymme på sin mark för gata åt HSB och Moskéns samlingar för 500–700 personer.  Vilket IFK då inte accepterade. Ställde IFK inte upp på det skulle kommunen i stället jobba med andra viktigare detaljplaner. Varför ska IFK acceptera sämre ekonomiskt utfall?

Kommunen har i beslut med HSB och Moskén kommit överens om att bygga gata till dem utanför IFK s mark från Skarphagsleden. Infarten är redan byggd av kommunen. Nuvarande styrelse vek sig och skrev på avtal att gata med mera kan byggas till en stor kostnad för IFK om drygt 15 miljoner kronor. Gator som IFK:s område inte behöver. Vilket vi visat i vårt uppdrag. IFK får därför mindre byggrätt och färre miljoner. 

Man måste i ett sådant här projekt se helheten. Tidigare styrelse jobbade med en helhetssyn för att skapa stora ekonomiska möjligheter för IFK, nu och i framtiden. Man tecknade avtal med kommunen redan 2017 om byggrätt på ca 32 000 kvadratmeter. Motsvarar över 100 miljoner kronor. 2020 skrev kommunen ett avtalsförslag till föregående styrelse om 51 000 kvadratmeter. Motsvarar över 175 miljoner kronor. 

När man ser sammanhanget i byggandet kan man få ut maximalt för hela och delar av IFK:s mark. Man måste skapa attraktion för intressenter att vilja investera på kort och lång sikt i området. Man vill veta vad som gäller. Det var på gång. Se artikel i NT 14 november 2019.  

Allt föll totalt samman, när dagens styrelse tog vid. Tyvärr, det är dessutom alldeles för liten byggrätt i detaljplanen som den är upprättad. Med påföljd att IFK tappar ännu fler miljoner kronor, mot vad man kan få.  Min framförda synpunkt om mer pengar till IFK möttes med fullständigt vilseledande information till medlemmarna. Man gick till attack. Mycket märkligt. Problemet är att nuvarande styrelse inte förstår. Det är inte bara i valberedningen man gör självmål. 

Därmed sätter jag punkt för detta.

fotnot: IFK Norrköpings svar på Bengt Gustavssons insändare från 8 juli är publicerat på IFK Norrköpings hemsida:  ifknorrkoping.se