Varför inte mer offentlig konst i nya områden?

Häromdagen var jag på utflykt med Konstmuseets Vänner för att titta på offentlig konst i Norrköping.

Offentlig konst skapar möten och sammanhang och förenar människor oavsett ålder, förutsättningar och bakgrund., skriver Mattias Åkeson, intendent offentlig konst, Norrköpings kommun. På bilden Moa Martinsson smyckad inför internationella kvinnodagen i år.

Offentlig konst skapar möten och sammanhang och förenar människor oavsett ålder, förutsättningar och bakgrund., skriver Mattias Åkeson, intendent offentlig konst, Norrköpings kommun. På bilden Moa Martinsson smyckad inför internationella kvinnodagen i år.

Foto: Simon Billemar

Insändare2022-06-03 13:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi var runt i centrum men även i Hageby och Klockaretorpet. På vår tur fick vi se många intressanta utsmyckningar i form av statyer, måleri och annat. 

Så kom jag att tänka på Lindö. Här byggs det för fullt men ändå finns det ingen konstnärlig utsmyckning att tala om. Det enda jag kan komma på är Bostadsrättsföreningen Ekoxen på Aktergatan där konstnären och keramikern Bo Olls stått för utsmyckningen,

I Inre hamnen däremot har man redan på planeringsstadiet anlitat fyra konstnärer som ska stå för den konstnärliga utformningen i området. Varför finns inte samma ambition i Lindö? Inte ens kommunägda Hyresbostäder har vad jag vet anlitat konstnärer för någon konstnärlig utsmyckning trots enprocentregeln som rekommenderar att en procent av byggnadskostnaden avsätts för beställning av konst.

Vad säger övriga intresserade?

Margareta Haag

Svar direkt

Vi vill tacka för engagemanget för den offentliga konsten i våra gemensamma rum. Det är viktiga frågor som lyfts i insändaren. För att förstå kontexten behöver man veta att Norrköpings kommun inte tillämpar den så kallade enprocentregeln, det vill säga att upp till en procent av planerad bygginvestering ska användas för konstnärlig gestaltning. 

Från Norrköpings Konstmuseums håll vill vi naturligtvis se mer offentlig konst i våra stadsmiljöer. Offentlig konst skapar möten och sammanhang och förenar människor oavsett ålder, förutsättningar och bakgrund.


För att säkerställa konstnärlig kompetens och gestaltning i de kommunala projekten finns ett samarbete över kontorsgränserna där planerade investeringsprojekt såsom skolor, äldreboenden och allmän platsmark tas upp. Efter prioritering äskas investeringsmedel för offentlig konst hos politiken. 

Just Inre hamnen är speciellt då det från grunden byggs en helt ny stadsdel. Där har politiken valt att i ett tidigt skede satsa på den offentliga konsten för att få bäst synergi i bygg- och anläggningsarbetet. 
Vi tar med oss synpunkterna framåt vad gäller allmän platsmark i Lindö och andra områden som utvecklas i Norrköping. 

Mattias Åkeson, intendent offentlig konst, Norrköpings kommun