Varför hängde det röda halsdukar i Norrköping?

Du kanske gick genom stan förra veckan och funderade på varför Moa, Guldkalven och flera andra statyer i Norrköping hade röda halsdukar på sig?

Varenda halsduk som stickats och hängts upp representerar kravet att våra politiker ska respektera 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet, skriver Rebellmammorna i Norrköping.

Varenda halsduk som stickats och hängts upp representerar kravet att våra politiker ska respektera 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet, skriver Rebellmammorna i Norrköping.

Foto: Privat

Insändare2024-05-02 21:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under vintern har närmare 3 000 kvinnor runt om i Sverige satt sig ner och stickat. Resultatet blev flera tusen röda halsdukar som sytts ihop för att symbolisera en gräns för klimatet. Även vi rebellmammor i Norrköping har bidragit. Vi rebellmammor är helt vanliga och fredliga mammor (och allierade) som är oroliga för alla våra barns framtid. Även dina och kommande generationers barn. 

Varenda halsduk som stickats och hängts upp representerar kravet att våra politiker ska respektera 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet.

Vi kräver en politik som håller sig inom de planetära gränserna. I Sverige använder vi jordens resurser som om vi hade fyra jordklot. Söndagen 21 april inföll årets Overshoot Day, vilket är den dag på året som Sverige som land har förbrukat sin del av jordens resurser. Detta innebär att vi resten av året lånar av våra barns framtid. Priset för det är högre än den högsta av räntor. 

På Overshoot day omringade 1 600 Rebellmammor från hela landet riksdagshuset med vår gigantiska röda linje på över fyra kilometer, och runt om i landet pryddes statyer med röda halsdukar. Kraftfulla och fredliga manifestationer. 

Vi vill visa politikerna: vi drar gränsen här, vi har inte tid eller råd att skjuta ansvaret för omställningen framför oss längre. Det som är skrämmande med klimatet är att vi måste agera nu, annars kommer tröskelprinciper göra att uppvärmningen förstärks och det blir försent. Vi uppmanar alla politiker att omedelbart möjliggöra en hållbar och rättvis klimatomställning. 

Som medborgare har vi också en roll att spela, vi måste utbilda oss och agera. Ingen kan göra allt, alla kan göra något och tillsammans blir vi en stark röst att räkna med. Och kom ihåg, när du röstar i EU-valet i juni, gör det med klimatet och barnen i åtanke.

Apropå resurser, så använde vi garn och tyger vi redan hade hemma eller från olika secondhand butiker. Alla halsdukar plockades sedan omsorgsfullt bort efter en vecka för att minimera nedskräpning. Med stor sannolikhet kommer de att återanvändas framöver. 

Håll ögon och öron öppna, vem vet när, eller i vilken stad du nästa gång möter en röd halsduk, eller en sjungande rebellmamma? Då vet du iallafall vad det betyder. Kanske är du också sugen på att sticka för klimatet, eller alliera dig på annat sätt? Varmt välkommen isåfall, för tillsammans blir vi starka.