Vårdköerna i sjukvården fanns långt före pandemin

I en insändare framgår det att Leif G Andersson väntar på en operation, och har gjort så ett år längre än vårdgarantins gräns.

Anledningen till överbelastningen kan skyllas på att alla då var ovaccinerade alternativt så inser man att sjukvården (likt polisen, militären, äldreomsorgen, skolan m.fl.) under lång tid fått för lite resurser och tvingats till besparingar, skriver signaturen Daniel Frihetskämpe.

Anledningen till överbelastningen kan skyllas på att alla då var ovaccinerade alternativt så inser man att sjukvården (likt polisen, militären, äldreomsorgen, skolan m.fl.) under lång tid fått för lite resurser och tvingats till besparingar, skriver signaturen Daniel Frihetskämpe.

Foto: MIKAEL FRITZON / TT

Insändare2022-01-19 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Ovaccinerade borde betala sin vård själva" NT 10/1

Orsaken Leif ser - är de ovaccinerade. Att sjukvården hade samma problem innan pandemin utelämnar han, att sjukvården kommer ha samma problem även efter pandemin verkar han heller inte förstå och är tyvärr inte ensam om det. Avsaknaden att kunna tänka kritiskt, våga säga emot och tillåta olika åsikter i debatt är det viktigaste som finns i en demokrati. 

Möts debatter av ensidighet, då är det inte debatt utan i stället ett varningstecken där man bör fundera om allt verkligen står rätt till. Mynt har alltid två sidor, och den sidan som envisas om att det bara finns en sida – den är uppenbarligen rädd för den andra sidan.

Efter två år kan vi se att en majoritet av medborgarna köper det som vi matas av från media och pressträffar utan att blinka, men dessa medborgare som blint lyder har föga troligt besökt SCB, Socialstyrelsen, FHM, läkartidningen med flera för att läsa på och själva bilda sig en uppfattning. I stället överlämnar man tänkandet helt till andra, vilket i början av pandemin ledde till att vårt toapapper tog slut… Den som var påläst såg självklart ingen korrelation till att köpa orimliga mängder av toalettpapper.

2020 dog totalt 98 000 personer i Sverige trots att det bara var ca 10 procent (9 441pers) som dog med covid (om covid var dödsorsak eller inte tas ej hänsyn till). År 2002 dog det 95 000personer men då levde vi helt normala liv – trots en differens på antalet döda mot pandemiåret 2020 på enbart 3000 avlidna. 

Dock togs det 2020 till flertalet frihetskränkande ingrepp i vår vardag då sjukhusen blev överbelastade med främst äldre personer som drabbats av covid-19. Anledningen till överbelastningen kan skyllas på att alla då var ovaccinerade alternativt så inser man att sjukvården (likt polisen, militären, äldreomsorgen, skolan m.fl.) under lång tid fått för lite resurser och tvingats till besparingar. 

Till exempel fanns det på 90-talet över 4000 IVA-platser i Sverige och när pandemin började så hade vi enbart cirka 500 platser. Hade vi haft en sjukvård som hade resurser och buffert utifall en kris kommer – då skulle Sverige aldrig hamnat i sitsen den hamnat i och svensk ekonomi skulle drabbats lindrigare.

Det som flest dog av 2020 var av hjärt- och kärlsjukdomar (27 973pers) och stort bidragande är rökning och övervikt/fetma. Så innan Leif och andra uttrycker dumheter som att ovaccinerade ska stå för sin sjukvård, börja då i alla fall i rätt ände.