Vårdavdelningarna håller på att rasa samman

Kollegialt kamratskap på Vrinnevisjukhuset ska lösa den bemanningskris som föreligger på våra vårdavdelningar.

Insändare 27 december 2021 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjuksköterskor vädjar till sina chefer om att arbetsmiljön är odräglig men får inget gehör. Chefen visste tydligen inte att situationen är ohållbar- konstigt, jag trodde inte att det hade undgått någon vilken utsatt position vårdpersonal har varit i under de senaste två åren.

Skulle du som privatperson tycka att din anhörig blir väl omhändertagen om du fick veta att sjuksköterskan jobbar med oerfaren personal som inte förstår när något avviker ifrån det normala. 

Eller vet du om att på visa arbetspass jobbar det sjuksköterskor, ensamma, som bara har två månaders yrkeserfarenhet i bagaget. Känner du dig trygg när du söker sjukvård? Känner du att du kan bli väl omhändertagen? Region Östergötland har skött arbetet med öppen och slutenvården katastrofalt, och nu väntar massuppsägningar och sjukskrivningar- någon har det alltid värre sägs det. 

 

Men ärligt talat här och nu mår jag som sjuksköterska inte bra- och nej tack jag behöver inget extra samtal med min chef. Jag behöver återhämtning, det hade väl du också behövt om du hade jobbat 250 timmar extra detta år, och på tal om mina kollegor som har nått maxtaket på 350 timmar. I vilka andra arbeten är det så? 


Jag vet inte var Region Östergötland ska hitta de sjuksköterskor som ska ersätta den personal som idag säger upp sig från sina jobb på Vrinnevisjukhuset. Men som sagt cheferna arbetar aktivt med att anställa nya sjuksköterskor, och vem vet, en dag kanske de börjar fokusera på att behålla de som redan är på golvet, de som börjar bli varma i kläderna, de som har en liten del av sig själva att fortfarande kunna ge bort, de som kan sälja sin själ för ynka 240 procent av sin timlön. 


Första linjens chefer kan inte längre tillgodose personalens behov, och allt handlar om pengar i slutändan. Pengar som första linjens chefer inte kan styra över. 

 

Snälla Region Östergötland, vakna upp, inse att vårdavdelningar håller på att rasa samman inifrån. Ta en sväng upp till Vrinnevisjukhuset och besök vårdavdelningarna. Har ni börjat fundera på hur vi ska ha personal till att öppna upp pandemiavdelningarna eller ska jag få ett samtal i telefonen under mellandagarna om en beordring? Jag orkar inte längre vara kollegial. 
 

NT:s insändarredaktion har erbjudit Region Östergötland att bemöta signaturen Sjuksköterska på Vrinnevisjukhuset i ett svar direkt i samband med publiceringen. Regionen har genom sin pressavdelning svarat att de avstår från att bemöta insändaren.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa