Var rädda om den svenska arbetsmarknaden

Den 11 december rasade en bygghiss 20 meter i Sundbyberg. Fem personer omkom i olyckan. Arkivbild.
Den 11 december rasade en bygghiss 20 meter i Sundbyberg. Fem personer omkom i olyckan. Arkivbild.

Kriminella och människosmugglare har ett himmelrike i Sverige det är väldigt sällan de blir påkomna och ännu mer sällan någon blir dömd.

Insändare 29 december 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har sedan länge lagar i Sverige som har godtagits av arbetsgivare och fackliga organisationer och som skall garantera arbetarna en trygg och säker arbetsplats.

Lagarna och överenskommelserna finns kvar men i och med att arbetsgivarna anlitar underentreprenörer som inte är så noga med att följa dessa lagar och med arbetskraft som inte är utbildade på svensk arbetsmarknad så drabbas arbetsplatserna av dessa hemska olyckor.

Om man tar byggmarknaden som exempel så börjar man klaga på att det är för få objekt, men dessa räcker nog mer än väl till inhemsk arbetskraft, men hoppsan då tjänar företagen inte lika mycket på sina underentreprenörer och a-kassan behöver ju inte betala ut ersättning till arbetslösa byggjobbare.

Bra att den nuvarande regeringen uppmärksammar problemen och försöker sätta ner foten. Vi behöver inte någon okontrollerad arbetskraftsinvandring i Sverige och inte heller fler arbetsplatsolyckor. Det är skrämmande att man som vid byggarbetsplatsen i Sundbyberg, där man trots 119 underentreprenörer inte lyckades sätta fast en bygghiss med påföljden att fem personer omkom när hissen störtade.

Man kan ju undra hur mycket mer fusk som inte upptäcks eller som leder till skador.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa