Snö och halka risk för bensköra

Var femte minut bryter sig en person i Sverige till följd av osteoporos eller benskörhet som det också kallas. De flesta som har sjukdomen vet inte om det.

Har du en mamma eller en mormor som du vet är benskör så bör du, även om du inte brutit dig, göra en undersökning för att ta reda på om du ärvt sjukdomen, skriver Osteoporosförbundet.

Har du en mamma eller en mormor som du vet är benskör så bör du, även om du inte brutit dig, göra en undersökning för att ta reda på om du ärvt sjukdomen, skriver Osteoporosförbundet.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2022-02-22 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oftast märker man inte att man är benskör förrän man bryter sig, och då behöver man få göra en bentäthetsmätning för att se om frakturen beror på osteoporos. Särskilt viktigt är det för kvinnor över 50 år som bryter sig att göra denna undersökning, efter klimakteriet ökar risken. Några extra kilo som kvinna 50 + har däremot en skyddande effekt.

Har du en mamma eller en mormor som du vet har sjukdomen så bör du, även om du inte brutit dig, göra en undersökning för att ta reda på om du ärvt sjukdomen – ärftligheten är ungefär 50 procent.

Det finns egentligen inga symtom för denna sjukdom, det enda man kan vara observant på är om man minskar i längd. Har man minskat mer än tre centimeter innan 70 år och mer än fem centimeter efter 70 så ska man göra en bentäthetsmätning.

Får du diagnos osteoporos så finns det bra läkemedel som stärker skelettet och minskar risken för nya frakturer. Fysisk aktivitet är bra för alla människor men är du benskör så är det lite extra viktigt att röra på sig.

När vi använder och belastar skelettet så får kroppen en signal om att här behövs en förstärkning och ny benmassa bildas. 

Berör något av ovan dig eller en närstående, kontakta din vård- eller hälsocentral och be att få göra en bentäthetsmätning. Det har du rätt till.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om