Stockkonservativa hardcore-fans är inte representativa

För mig är det självklart att utnyttja den teknik som finns tillgänglig. VAR är inte perfekt, långt därifrån, men jag vill att domslut och bedömningar ska bli så korrekta som möjligt, skriver Håkan Lindell.
För mig är det självklart att utnyttja den teknik som finns tillgänglig. VAR är inte perfekt, långt därifrån, men jag vill att domslut och bedömningar ska bli så korrekta som möjligt, skriver Håkan Lindell.

NT:s eminente sportjournalist Christer Gustafson är emot VAR.

Insändare 27 oktober 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Därför vore VAR dåligt för svensk fotboll" NT 16/10

Det får han absolut vara men jag köper inte argumenten han anför, argument som dessutom påfallande ofta är av anekdotisk karaktär. Han antyder exempelvis att frågan borde vara avgjord en gång för alla nu när flertalet elitklubbar har medlemsbeslut att verka mot införandet av VAR. 

Som om stockkonservativa hardcore-fans på något sätt skulle vara representativt för folkopinionen. De allra flesta fotbollssupportrar är inte medlem i den klubb de älskar och bland medlemmar är flertalet passiva.


Det är så klart störande med en VAR-granskning där man är tvungen att invänta ett beslut innan exempelvis ett mål kan firas. När man läser artikeln kan man få intrycket att det sker i var och varannan match. I den överväldigande majoriteten av matcherna i VAR-ligorna sker över huvud taget ingen tidsfördröjande granskning.


Vidare skriver Christer Gustafsson att han ofta inte blir ett dugg klokare trots att VAR finns. Det är ett påstående som inte är underbyggt av fakta. VAR bidrar absolut till att fler korrekta domarbeslut tas. Om så inte vore fallet skulle jag stå helt på Christers sida. Att det blev fel när Liverpool mötte Tottenham häromsistens råder det ingen tvekan om, men att skylla felet på VAR är att blanda bort korten fullständigt.

För mig är det självklart att utnyttja den teknik som finns tillgänglig. VAR är inte perfekt, långt därifrån, men jag vill att domslut och bedömningar ska bli så korrekta som möjligt. Om inte VAR införs riskerar dessutom svensk elitfotboll och våra elitdomare att hamna på än mer undantag än de redan är.

Håkan Lindell

Svar direkt

Stort tack för dina synpunkter och inte minst epitetet som eminent. Som jag skrev kan jag förstå argumenten som är för VAR (Video Assistant Referee på engelska – möjlighet för domare att granska situationer på video) ur en rent saklig mening. Jag förstår hur du resonerar. Men det kokar för mig ner till vad fotboll primärt är och vad jag vill att den ska vara, passion och spontana känslor. Det som har gjort svensk fotboll till vad den är idag. Jag tycker att VAR påverkar upplevelsen för mycket och att det negativa tydligt överväger.

Jag skyller heller inte felaktigheter på VAR utan menar däremot att det långt från alltid blir rätt, trots att VAR finns. I många fall flyttas den subjektiva bedömningen bara till videogranskningen och sedan förskjuts diskussionen till att handla om beslutet blev rätt där istället. 

Christer Gustafson

sportreporter NT och Folkbladet


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa